Poliisihallitus: Uusnatsijärjestö ei nauti sananvapauden suojaa

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Kuva: Pekka Lassila
Jaa artikkeli

Poliisihallitus esittää uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen lakkauttamista Pirkanmaan käräjäoikeuteen jättämässään kanteessa.

Itse järjestön jäsenet tunnustautuvat kansallissosialisteiksi, joka on natsin synonyymi.

Asiaa poliisihallitus ei aio kommentoida oikeudenkäynnin ollessa vireillä.

– Katsomme Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnan olevan olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja, joten kanteen nostaminen ja asian saattaminen tuomioistuimen arvioitavaksi toiminnan lakkauttamista varten on perusteltua, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen totesi joulukuussa, kun poliisihallitus kertoi kanteen nostamisen perusteista.

Poliisihallitus katsoo Pohjoismaisen vastarintaliikkeen olevan aatteellisesti toimiva rekisteröimätön yhdistys.

Perusteluissaan poliisihallitus vetoaa muun muassa yhdistyslakiin, jonka mukaan käräjäoikeus voi julistaa olennaisesti vastoin lakia tai hyviä tapoja toimivan yhdistyksen lakkautetuksi.

Vastaajina kanteessa on yhteensä kuusi nuorta tai nuorehkoa miestä.

Kanteessaan poliisihallitus käy läpi vastarintaliikkeen kotisivuilta löytyvää materiaalia sekä liikkeen levittämää propagandaa, ja sen mukaan "PVL kansallissosialistisine ohjelmineen ja siihen liittyvine vihapuheineen ei nauti sananvapauden suojaa eikä tuollaiseen aatteeseen nojaava voi vedota tehokkaasti myöskään yhdistymisvapauteensa. Kysymys on näiden oikeuksien väärinkäytöstä eikä tällaiseen toimintaan tule oikeusjärjestyksessä ja varsinkaan julkisen vallan toimesta suhtautua neutraalisti tai hyväksyvästi".

Perusteina esitetään myös väkivaltarikoksia, joiden "on todettu tai ainakin epäillään tai tiedetään niiden liittyvän vähintään varsin todennäköisesti Vastarintaliikkeeseen".

Liikkeen piirissä ilmenevää väkivaltaa luonnehditaan pääosin spontaaniksi ja reaktiiviseksi: "Väkivallanteon käynnistää yleensä se, että sivullinen osoittaa halveksuntaa tai eriävän mielipiteen PVL:n jäsenille, ja nämä reagoivat siihen väkivaltaisesti."

Poliisihallituksen mukaan PVL:n levittämä propaganda ja sen väkivaltaiset kokoontumiset ovat yhdistyksen olemassaololle olennainen syy.

– Näyttää siltä, että paljon muuta toimintaa yhdistyksellä ei olekaan, kanteessa todetaan.

Poliisihallitus korostaa erityisesti sitä, että vastarintaliike hyväksyi Helsingissä syyskuussa tapahtuneen törkeän pahoinpitelyn osaksi toimintaansa sekä tuki ja palkitsi pahoinpitelystä tuomitun Jesse Eppu Oskari Torniaisen .

MIKKO PULLIAINEN / LÄNNEN MEDIA

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje