Pöljän hauska keksintö Kauhajoella - ruohonleikkureilla ajettiin rallia

Vakiosarjalaiset lähdössä. Voiton otti Juuso Mannila. KUVAT: TOMMI RAJALA
  • Ilkka-Pohjalainen

– No mitäs tässä. Kelit vähän vaihtelivat. Märkää oli ja kura lensi ja välillä tuli kämmenenkokoisia lumihiutaleita, tuumasi avoimen luokan voittanut kauhajokelainen Raimo Uusi-Pantti, jonka alla hyrisi leikkuri, jossa oli 550-kuutiosenttisen Kawasaki-moottoripyörän moottori.

Uusi-Pantin konetta vastassa oli vehkeitä, joissa oli tuhatkuutioisia Hondan ja Yamahan koneita, mutta kauhajokelainen pystyi pistämään niille jauhot suuhun.

Rata oli noin viisisataa metriä pitkä ja se oli kuivalla maalla metsässä, mutta paikoin hyvin jäinen.

– Eihän siinä uskalla kovin lujaa ajaa. Yleensäkään ei näillä koneilla voi ajaa niin lujaa kuin niillä pääsisi. Normaali nopeus kisassa on viiden-kuudenkympin välillä.

Kisahetkellä kuulemma kaikki järkevyys unohtuu.

– Täysillä yritetään, mutta leikkimielellä. Kaikki ajaa taitojensa mukaan, Uusi-Pantti nauroi.

Päältäajattavien ruohonleikkurien kisa on täysin Kauhajoelta lähtöisin oleva laji, joka on levittäytymässä pikkuhiljaa muuallekin.

Laji sai alkunsa 4-5 vuotta sitten kun miesporukka päätti "läpällä" ajaa ruohonleikkureilla kilpaa kesäaikaan. Taustaorganisaationa oli Kauhajoen traktoriurheilijat ja on edelleen. Myös Nummijärvi camping on yleensä järjestelyissä mukana.

– Nälkä alkoi heti kasvaa syödessä ja koneita alettiin kehitellä nopeammiksi. Kuka sitä nyt hiljempaa ajaisi! Jäljellä on silti edelleen vakioluokka eli koneet, joille ei saa tehdä mitään virityksiä, Uusi-Pantti kertoo.

Hänen kilpakoneensa on käytännössä rakennettu vuoden 1998-mallin Kawasakin moottorin ympärille,

–Leikkurin runko pitää olla tunnistettavissa ja ratti, ohjaus, penkki pitää olla ruohonleikkurimallinen. Eihän tuossa minunkaan koneessa kauheasti ole enää ruohonleikkuria, mutta kyllä se siltä näyttää, kun tarkoin katsoo.

Koneiden rakentelussa on käytetty mönkijöiden osia, kuten pyöriä. Kuskeilla on kisatessa rintapanssarit, koneissa on tappokytkimet ja turvallisuuteen kiinnitetään muutenkin paljon huomiota. Kisoja ajetaan talvisin jäällä, keväisen metsässä ja kesällä pellolla.

Kauhajokelaisten tiimin nimi on Sontakuilu racing. Nimi tulee siitä, että paja missä koneita värkätään, on vanhassa navetassa, jossa on sontakuilu.

JORMA HAVULA

Tulokset:

Vakioluokka 1) Juuso Mannila 2) Joona Viinikka 3) Raimo Uusi-Pantti

Sport alle 15 Hp 1) Janne Haavisto 2) Pasi Tulensalo 3) Noora Annanmäki 4) Niko Niemelä

5) Kasmir Kulmala

Sport Yli 15 Hp 1)Juuso Mannila

2) Janne Haavisto 3) Noora Annanmäki 4) Niko Niemelä

Avoin Luokka 1) Raimo Uusi-Pantti 2)Tuomas Yli-Heikkilä 3)Markus Simola

Avoimen luokan Keskeyttäneet Janne Haavisto ja Joona Viinikka, tekniikassa murheita.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli