Professori äimistyi Sipilän puheesta – "Luulisi, että puheen kirjoittaja olisi perehtynyt"

  • Ilkka-Pohjalainen

Sipilän mukaan hallitus pyrkii kyseenalaistamaan toimintamalleja, jotka eivät toimi. Sipilä oli huolestunut pitkän matematiikan lukijoiden vähenemisestä ja luonnontieteiden osaamisen heikkenemisestä.

Sipilän mukaan 15-vuotiaana tehdyillä valinnoilla voi olla vaikutus koko maan kilpailukykyyn.

Yleisöstä ihmeteltiin pääministerin puheen jälkeen, mikä on pääministerin mielipide yhteiskuntatieteistä tai humanistisista tieteistä. Näillä aloilla ajatellaan, että heitä ei arvosteta.

Pääministeri nostikin erityisesti tärkeinä kehitettävinä asioina muun muassa biotaloutta, cleantechiä, älykästä liikennettä ja terveysteknologiaa.

Helsingin yliopistosta puheenvuoron käyttänyt yleisen valtio-opin professori Anne Maria Holli toivoi, että pääministerin puheen kirjoittajakin olisi perehtynyt yhteiskuntatieteisiin.

Holli toivoi, ettei puheen kirjoittaja ollut ainakaan hänen laitokseltaan valmistunut, koska jo ensimmäisen ja toisen vuosikurssin opiskelijat hänen mukaansa tuntevat Schumpeterin aatemaailman.

Nyt pääministeri siteerasi elitistisen demokratian kehittäjää Joseph Schumpeteriä, jonka mielestä kansalaisten merkitys on lähinnä äänestää päättäjät kerran neljässä vuodessa.

Sipilän mukaan tutkimus ja innovaatiopolitiikka ei ole viime vuosina onnistunut, koska Suomen toimialarakenne on yhä kapea ja kilpailukyky heikko.

Sipilä sai kannatusta ajatukselleen, että jo vahvoja näyttöjä antaneille huippututkimusyksiköille voitaisiin antaa hallitukselta suoraa tukea ilman, että huippuyksiköiden tarvitsee osallistua massiiviseen kilpailuun.

Julkisista investoinneista on saatava enemmän irti, Sipilä haastoi yliopistoväen.

HANNAMARI AHONEN / LÄNNEN MEDIA

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli