Pula osaajista piinaa pohjalaisyrityksiä

  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Tiistaina julkaistusta yritysbarometrista käy ilmi, että kyselyyn osallistuneiden yritysten liikevaihto, tilauskanta ja henkilöstö ovat laskeneet jonkin verran keväästä. Siitä huolimatta yritysten tunnelmat ovat parantuneet huhtikuisesta mittauksesta. Kaikki mittarit ovat kuitenkin selvästi nollaviivan yläpuolella.

Kauppakamarin tiedotteessa kerrotaan, että jo viime syksyn mittauksessa nähty kehitys on jatkunut: yritysten toimintaa haittaavista tekijöistä pula osaajista on kasvanut edelleen ja on merkittävin kasvun este. Osaajapulasta kärsiviä yrityksiä on nyt yhdeksän prosenttiyksikköä enemmän kuin keväällä ja 13 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuosi sitten.

Pula osaajista piinaa eniten rakennusalaa, jossa ammattitaitoisen työvoiman saatavuudesta kärsii peräti 60 prosenttia yrityksistä. Palveluissa vastaava luku on 53 prosenttia ja teollisuudessa 43 prosenttia. Rekrytointiongelmat ovat pienimmät kaupan alalla, jossa joka viides nostaa asian esille.

Kaupan alan kasvua haittaa eniten riittämätön kysyntä, josta kärsii joka kolmas yritys. Teollisuudessa riittämättömästä kysynnästä kärsiviä on saman verran, mutta rakennusalalla osuus on peräti 40 prosenttia. Tilanne on helpoin palvelualalla, jossa vain 13 prosenttia yrityksistä kokee kysynnän riittämättömänä.

24 prosentilla vastaajista ei ole tuotantokapeikkoja, määrä on säilynyt ennallaan kahdesta edellisestä barometristä.

Pohjanmaan kauppakamari tekee säännöllisesti alueellisen kartoituksen yritysten tilanteesta. Tämä kysely toteutettiin 2.-7.11.2017. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 242 yritystä, vastausprosentti oli 24.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje