Pohjalaisen arkisto

Saksan sosialidemokraatit lähtevät hallitusneuvotteluihin kipuillen

Sascha Aulepp. KUVAT: Visa Noronen
  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

– Tänään ei asiasta pidäkään päättää", sanoi kokousedustaja Karl Montag Hessenistä. Hän halusi itse nähdä ensin neuvottelujen tulokset, ennen kuin lopullisia päätöksiä ruvetaan tekemään. Keskusteluihin pitää silti mennä roimasta vaalitappiosta huolimatta. "Demokratiaan kuuluu keskustella kaikkien kanssa siitä, voidaanko tehdä yhteistyötä."

Puoluekokouksen käytävillä väki on kuitenkin vähintäänkin epäileväistä sen suhteen, että puolue jatkaa hallitusyhteistyötä tällä samalla pohjalla kuin edelliset neljä vuotta. Leipzigiläinen kokousedustaja Daniela Kolbe suhtautuu hyvin varauksellisesti siihen, että suuri koalitio todella syntyisi neuvottelujen tuloksena.

– Suuri koalitio ei ole hyvä Saksalle eivätkä puolueet luota toisiinsa, sanoo Kolbe.

Neuvotteluihin lähdetään pitkä vaatimuslista kädessä ja eikä joustonhalua juuri ole. Puolueen puheenjohtaja Martin Schulz tiivisti tilanteen sanomalla, ettei puolueen pidä pyrkiä hallitukseen hinnalla millä hyvänsä, mutta ei myöskään jättäytyä pois hallituksesta hinnalla millä hyvänsä. Sosialidemokraateilla on asioita, jotka he haluavat saavuttaa.

Bremeniläinen Sascha Aulepp listaa asioita, joista ei pitäisi nyt tinkiä.

– Eläkkeiden pitäisi olla turvattuja. Sairasvakuutuksen pitäisi olla kaikille samanlainen ja samanhintainen. Päiväkoteihin pitää sijoittaa rahaa, Aulepp sanoo.

Hänkin epäilee yhteistyön mahdollisuuksia Merkelin puolueen kanssa.

– Epäilen vahvasti, voidaanko näitä tavoitteita saavuttaa kristillisdemokraattien kanssa, Aulepp perustelee.

Taustalla on pitkä tappioputki. Puheenjohtaja Schulz otti itse puheessaan esille, että Saksan sosiaalidemokraatit eivät ole ainoastaan hävinneet tämän syksyn vaaleja menettämällä 1,7 äänestäjää.

– Olemme hävinneet neljät viimeiset liittopäivävaalit, Schulz sanoi 600 päättävän kokousedustajan edessä.

– Olemme menettäneet 10 miljoonaa äänestäjää vuodesta 1998 alkaen.

Puheenjohtaja Schulzin puhe oli itsekriittinen, mikä oli kokousväen mieleen.

– Oli hyvä, että Schulz pyysi anteeksi virheitään, pohdiskeli Ala-Saksista tullut kokousedustaja Marek Mayer. Hän, kuten muutkin kokousedustajat, seisoivat kuitenkin vakaasti Schulzin takana huonosta menestyksestä huolimatta.

Schulz listasi puheessaan paljon asioita, jotka eivät saa tapahtua. Hän laittoi reunaehtoja muun muassa digitalisaatiolle.

– Emme halua applikaatioiden ohjaamaa palvelijayhteiskuntaa, Schulz kuulutti ja kokousedustajat taputtivat.

EU-politiikassa Schulz, entinen Euroopan parlamentin puhemies, visioi kuitenkin pitkää loikkaa eteenpäin: hän puhui Euroopan Yhdysvalloista. Schulzin mukaan niiden maiden, jotka eivät halua liittovaltiota, tulisi jättää tällöin EU.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli