SDP neuvoo hallitusta – kymmenen keinoa työllisyyteen

  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

SDP esittää jälleen työeläkemaksujen määräaikaista alentamista. Puolue käynnistäisi välittömästi neuvottelut työmarkkinajärjestöjen kanssa työeläkemaksujen määräaikaiseksi alentamiseksi vuoden 2019 loppuun saakka. Tavoitteena on alentaa EMU- puskureita käyttäen sekä työnantajien että palkansaajien eläkemaksuja 0,4 prosenttiyksikköä. Vaikutukset tuntuisivat erityisesti vientiyritysten kilpailukyvyssä.

Yritysten arvonlisävelvollisuuden alarajaa SDP nostaisi nykyisestä 10 000 eurosta 30 000 euroon. Muutos vaatii neuvottelut EU-komission kanssa.

Yksinyrittäjille SDP suuntaisi verovähennyksen, joka olisi maksimissaan 20 000 euroa vuodessa yrittäjän palkatessa nuoren työttömän, pitkäaikaistyöttömän tai maahanmuuttajan ensimmäiseksi työkaveriksi.

SDP kaivaisi esiin myös viime vaalikaudella esille ottamansa Remontti Oy:n. SITRAn taseesta siirrettäisiin 100 miljoonaa siemenrahaa Remontti Oy:n pääomittamiseksi home- ja muista sisäilmaongelmista kärsivien päiväkotien ja perusopetuksen tilojen korjauksiin, tavoitteena uudenlaiset toimintakonseptit mahdollistavien tilojen toteutus yhteistoiminnassa SITRAn kanssa. Tavoitteena olisi yhden miljardin korjausinvestointien saaminen liikkeelle.

Kohtuuhintaisen asumisen edellytyksiä pitäisi parantaa kasvukeskuksissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla työvoiman liikkuvuuden vahvistamiseksi. Pakettiin kuuluisi muun muassa asuntotuotantoon kaavoitetun maan merkittävä, nopea lisääminen kasvukeskuksissa ja kohtuuhintaisen asuntotuotannon uudet rahoitusmallit.

Entiset työministerit Tarja Filatov ja Lauri Ihalainen laativat 15 kohdan pitkäaikaistyöttömyyttä vähentävän ja estävän toimintaohjelman, joka julkaistiin viime viikolla. SDP kiirehtii sen toteuttamista.

Nuorisotakuun voimavaroja SDP lisäisi edelleen ja palvelualoille pitäisi laatia elinvoimastrategia. Jo aiemmin puolueen esittämä sinivalkoisen omistajuuden ohjelma pitäisi ottaa käyttöön. Työaikapankki-järjestelmää SDP kehittäisi palkansaajien, työnantajien sekä asiakkaiden joustotarpeiden edellyttämällä tavalla.

SDP arvioi, että puolueen ohjelma voisi työllistää 35–40 000 ihmistä. Lukuja tärkeämpää eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Lindtmanin mukaan on nyt tarjota työttömille porkkanoita leikkausten sijaan.

– Suomi on nyt niin vaikeassa tilanteessa, että kellään ei ole varaa torjua esityksiä vain sen takia mistä ne tulevat, Lindtman painotti.

KIRSI TURKKI/LÄNNEN MEDIA

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje