Seksirikokset lisääntyivät tuntuvasti tänä vuonna – Epäiltyinä on yhä useammin ulkomaalaisia

  • Ilkka-Pohjalainen

Poliisille ilmoitettiin viime tammi-maaliskuun aikana 838 seksirikosta. Tämä on 94 rikosta enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna.

Seksirikosten määrä sisältää poliisin tilastoinnissa muun muassa raiskaukset ja seksuaaliset ahdistelut. Ahdisteluja tuli alkuvuodesta poliisin tietoon 132 tekoa. Se on 88 tekoa enemmän kuin viime vuonna.

Eniten ahdistelujen määrä on noussut Helsingin, Länsi-Uudenmaan ja Sisä-Suomen poliisilaitosten alueilla.

Ulkomaalaisten tekemien seksirikosten määrä on myös noussut selvästi viime vuoteen verrattuna. Niissä tapauksissa, joissa epäilty on poliisin tiedossa, ulkomaalaisten epäiltyjen määrä nousi 55 henkilöllä.

Eniten ulkomaalaiset ovat syyllistyneet seksuaaliseen ahdisteluun. Vuoden alkupuolen ahdistelutapauksissa epäiltyinä on 24 ulkomaalaista. Viime vuonna vastaavana aikana seitsemää ulkomaalaista epäiltiin ahdistelusta.

Suomen kansalaisia epäiltiin alkuvuodesta tekijöiksi 32 ahdistelurikoksessa ja viime vuonna vastaavana aikana epäiltyinä oli 23 suomalaista.

Ulkomaalaisten epäiltyjen määrä raiskausrikoksissa on noussut tänä vuonna yli viidenneksellä eli yhdeksällä henkilöllä.

Seksuaalirikosten uhreiksi on myös joutunut ulkomaalaisia enemmän kuin aiemmin. Heitä on tänä vuonna ollut uhreina yli puolet enemmän kuin viime vuonna.

Eniten alkuvuodesta kasvoivat petosrikokset. Poliisihallituksen mukaan niiden "määrä jatkoi huimaa kasvua". Syynä poliisihallitus pitää nettipetoksia, jotka kasvavat edelleen.

Petosrikoksissakin ulkomaalaisten epäiltyjen osuus on kasvanut lähes puolella viime vuoteen verrattuna. Ulkomaalaisten osuus petorikosten uhreina on noussut yli puolella viime vuoteen verrattuna.

Turvapaikanhakijoiden osuus ulkomaalaisten tekemissä rikoksissa on ollut vähäinen. Alkuvuodesta 830 turvapaikanhakijaa on ollut rikoksesta epäiltynä. Heitä on ollut epäiltyinä yleisemmin pahoinpitelystä, näpistyksistä sekä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Poliisihallituksen katsauksesta ilmenee, että rikosten määrä jatkoi vähenemistään tänäkin vuonna. Poliisille ilmoitettiin rikoksia nyt yli seitsemän prosenttia vähemmän kuin viime vuona vastaavana aikana. Tammi-maaliskuun aikana poliisille ilmoitettiin yhteensä 178 928 rikosta.

REIMA LUUKKANEN, HELSINKI

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli