Sisäministeriön Vuorio: vapaaehtoinen paluu olisi pakkopaluuta inhimillisempi

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio toivoo, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille kerrottaisiin vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta ja tuista. KUVA: Mauri Ratilainen/Com.pic
Jaa artikkeli

EU:n palautuslento Helsingistä Afganistaniin lähtee Lännen Median saamien tietojen mukaan tänään. Lennolla palautetaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita Kabuliin. Palautuslento kuohuttaa, ja Helsinki-Vantaalla on luvassa mielenosoitus.

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio toteaa, että mielenosoitus ei kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita auta.

– Enemmän olisi apua, jos mielenosoittajat kertoisivat kielteisen päätöksen saaneille vapaaehtoisen paluun mahdollisuudesta. Se on ensisijainen ja myös inhimillinen vaihtoehto. Vapaaehtoiset palaajat saavat tukea, jonka turvin pääsevät uudelleen elämänsä alkuun kotimaassaan.

Vapaaehtoisen paluun tuki voi kattaa paluumatkan kustannukset. Lisäksi palaaja saa rahaa tai erilaisia tarvikkeita tai palveluja esimerkiksi pienyrityksen käynnistämiseksi tai koulutuspaikan hankkimiseksi.

Vapaaehtoisen paluun ja tuen järjestämisestä vastaavat Maahanmuuttovirasto ja vastaanottokeskus, jonka asiakkaaksi palaaja on rekisteröity. Maahanmuuttoviraston yhteistyökumppani, Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM, voi tehdä palaajan matkajärjestelyt ja avustaa palaajaa lentokentällä hänen paluumatkansa aikana.

– Vapaaehtoisesti palaa noin 250 henkilöä kuukaudessa, ja tiedonjakoa tästä mahdollisuudesta pitää lisätä. Se on pakkopaluuta inhimillisempi vaihtoehto, ja minua harmittaa, että siihen ei tartuta. Paperittomana Suomessa oleskelu ei ole helppoa, Vuorio vakuuttaa.

Onko Afganistan turvallinen? RKP:n kansanedustaja Eva Biaudet ja vihreiden eduskuntaryhmä vaativat pakkopalautusten perumista. He eivät pidä illan lennolle kerättyjen ihmisten kohtelua inhimillisenä.

Palautuslento kuljettaa vihreiden eduskuntaryhmän tietojen mukaan Kabuliin esimerkiksi lapsiperheitä, yksin eläviä ihmisiä ja raskauden loppuvaiheessa olevan naisen.

Vuorio muistuttaa, että poliisi vastaa palautuksesta ja maastapoistamisvaiheesta. Poliisi myös tarkistaa, että palautettavien terveydentila kestää paluun.

– Tuomioistuin on jo ratkaissut onko kansainvälisen suojelun tarvetta, ja kielteisen päätöksen saaneilla ei ole. Eri puolilta Eurooppaa palautetaan ihmisiä Afganistaniin, jossa on sekä turvallisia että turvattomia alueita, Vuorio toteaa.

Biaudet muistuttaa, että esimerkiksi Saksassa viisi osavaltiota on jo pysäyttänyt palautukset Afganistaniin maan turvallisuustilanteen heikennyttyä.

– Hyvinvointivaltiomme perustana on, että vahvemmat huolehtivat heikommista, ja että kaikki ovat samanarvoisia. Tämä pätee myös maamme rajojen ulkopuolella. Turvan antaminen sitä tarvitseville on inhimillinen velvollisuus, eikä se perustu mielipiteelle tai valinnalle, Biaudet toteaa.

Johanna Puukka/Lännen Media

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje