Pohjalaisen arkisto

Sote ja vaalit sähköistävät eduskunnan loppukauden, mutta mitä ryhmänjohtajat antaisivat joululahjaksi vastapuolelle?

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat Kalle Jokinen (vas.), Antti Lindtman ja Krista Mikkonen osallistuivat puhemiehen perinteisille joulukahveille perjantaiaamuna. KUVA: Mauri Ratilainen
  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Eduskuntavaalit järjestetään 14. huhtikuuta. Tunnelma sähköistyy, mitä lähemmäksi vaalit tulevat.

Suurin jännitys liittyy siihen, saadaanko hallituksen suurin hanke, sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus ja siihen kytköksissä oleva maakuntauudistus, käsiteltyä ja hyväksyttyä nykyisessä eduskunnassa.

Lakien etenemistahti riippuu nyt siitä, näkeekö perustuslakivaliokunta uudistuksessa vielä korjattavaa ja kuinka paljon. Sen lausuntojen on arvioitu valmistuvan tammikuun lopulla.

Sdp:n ryhmänjohtaja Antti Lindtman sanoo, että monet sote-uudistuksen ongelmista ovat kuitenkin muita kuin perustuslakiin liittyviä ja esimerkiksi taloudelliset riskit ovat valtavat.

– Ovatko hallituspuolueiden kansanedustajat esimerkiksi Helsingissä valmiit ottamaan näin suuren riskin, hän kysyy.

Kokoomuksen ryhmänjohtaja Kalle Jokinen ja keskustan kollega Antti Kaikkonen uskovat, että uudistus menee täysistunnossa läpi.

– Kaikki äänestykset on voitettu, vaikka hallituksella on pieni enemmistö, Jokinen sanoo

– Eikä sitäkään ole missään sanottu, että jokainen opposition edustaja uudistusta tosiasiassa vastustaisi, Kaikkonen lisää.

Vihreiden ryhmänjohtaja Krista Mikkonen ennakoi tiukkaa äänestystä.

– Jos uudistus kaatuu tai raukeaa, seuraavan hallituksen tulee siihen tarttua. Tehty työ ei mene kuitenkaan hukkaan.

Antti Lindtmanin mukaan vastausta ei ole saatu siihen, aikooko hallitus siinäkin tapauksessa vielä eteenpäin esimerkiksi työvoimapalvelujen yksityistämisen, joka hänen mielestä romuttaa työpajatoiminnan.

Tiedustelulait voiton puolella

Toinen jättimäinen vielä hyväksymistä odottava lakipaketti ovat siviili- ja sotilastiedustelulait. Niiden mietinnöt valmistuvat tammikuussa eduskunnan suuren salin käsittelyyn. Lakien läpimenolle ei pitäisi olla estettä, kun tiedustelun valvontakin on jo ratkaistu.

Alkuvuodesta istuntoon tulee myös monta muuta tärkeää lakia. Kokoomuksen Jokinen mainitsee lait törkeästä lapseen kohdistuvasta raiskauksesta, kansalaisuuslain muutoksen ja ulkomaalaisten maakauppoja rajoittavat lait.

Niistä ei pitäisi Jokisen mukaan tulla isoja riitoja. Sen sijaan hallituksen esitys sijoitussäästötilistä aiheuttanee kipakkaa keskustelua, koska vasemmisto vastustaa sitä.

Vihreiden Mikkonen pitää tärkeänä vammaispalvelulakia ja eläinsuojelulakia sekä sitä, ehditäänkö kansalaisaloitteet käsitellä.

Keskustan Kaikkonen mainitsee kevään lakihankkeista kansalaisten pitkään odottaman lain, jolla kansanedustajien sopeutumiseläkkeet lopetetaan.

Politikoivatko vikamiehet?

Sdp:n Lindtmanin mukaan kevättä sävyttää keskustelu talouspolitiikan isosta suunnasta. Valtiovarainministeriö julkaisee helmikuun alussa virkamiespuheenvuoron, jossa käsitellään tulevan vaalikauden haasteita.

– Suurella mielenkiinnolla seurataan, aikovatko valtiovarainministeriön virkamiehet tällä kertaa tulla suoraan politiikan sektorille kuten neljä vuotta sitten.

Lindtman muistuttaa, että hallitus lupasi selättää 10 miljardin euron kestävyysvajeen, mutta valtiovarainministeriö arvioi hiljattain vajeen suuruudeksi yhä 9 miljardia euroa.

– Tämän takia ensi kevään talouskeskustelun pitäisi painottua niihin reformeihin, jotka nyt ovat jääneet tekemättä, hän sanoo.

Entä joululahjat?

Mutta kysytäänpä nyt niistä joululahjoista vastapuolelle.

Keskustan Kaikkonen antaisi joululahjaksi oppositiolle valoisia ajatuksia ja helppokäyttöisen laskukoneen.

– Sillä voisi vielä kerran laskeskella, mihin valtion yhteiset rahat riittävät ja mihin eivät. Toivon, ettei kukaan lähde antamaan liian suuria vaalilupauksia, hän sanoo.

Vihreiden Mikkonen antaisi hallitukselle joululahjaksi lukemista: ilmastonmuutospaneelin raportin helppolukuisessa muodossa, jotta jokainen kävisi sen läpi.

Kokoomuksen Jokinen antaisi oppositiolle joululahjaksi sovinnollisuutta ja yksituumaisuuden henkeä suomalaisten ihmisten asioiden hoitamiseksi.

Sdp:n Lindtman jakaisi hallitukselle joululahjaksi isot suklaasydämet.

– Kirjoittaisin joulukorttiin, että lisää sydäntä päätöksiin, hän sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli