Sukellusveneen mukana uponneiden 44 argentiinalaissotilaan aika käy vähiin

Uponnut sukellusvene on uusin Argentiinan kolmesta sukellusveneestä. KUVA: ARGENTINA NAVY /ARKISTO
  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Mahdollisuudet löytää argentiinalaisen sukellusveneen San Juanin miehistö hyvinvoivana ovat hupenemassa. Yhteyttä ei ole saatu viikkoon.

Pahimmassa tapauksessa hengitysilma on jo loppunut sukellusveneessä. Aluksessa on 44 ihmistä.

Argentiinan laivaston tiedottaja Enrique Balbi kertoi CNN:lle, että normaalitilanteessa ihmiset voisivat kuitenkin selvitä sukellusveneessä jopa 90 päivää ilman ulkopuolista apua, jos aluksessa on tarpeeksi polttoainetta, vettä ja happea.

Aluksessa olevat voisivat myös nostaa niin kutsutun snorkkelin eli putken pintaan: se lataa akkuja ja vaihtaa hengitysilman.

Mutta jos snorkkelia ei pystytä jostain syystä nostamaan, hengitysilmaa riittää vain seitsemästä kymmeneen päivään.

–Tämä vaihe etsintä- ja pelastustoimissa on kriittinen, Balbi sanoi CNN:lle maanantaina.

Sukellusvene San Juan miehistöineen oli palaamassa tavanomaiselta tehtävältä Ushuaiasta maan ja koko Etelä-Amerikan eteläkärjestä. Se matkasi kohti tukikohtaansa Mar del Platassa, joka sijaitsee maan pääkaupungin Buenos Airesin lähellä, kun se katosi.

Viimeisin havainto San Juanista tehtiin viime keskiviikkona 430 kilometrin päässä rannikosta San Jorgen lahden edustalla.

Ennen yhteyksien katkeamista miehistö ilmoitti, että aluksessa oli tekninen vika. Sukellusvenettä kehotettiin nousemaan heti pintaan ja pyrkimään kohti tukikohtaa.

Eri arvioiden mukaan sukellusvene on saattanut kärsiä oikosulusta tai muusta sähköviasta. BBC:n mukaan miehistönjäsenen veli kertoi paikalliselle medialle, että hänen sisaruksensa oli maininnut aluksella olevan ongelmia akkujen kanssa.

Alus kulki normaalisti pinnan alla, kun se ilmoitti viasta. Laivastosta kerrottiin, että vika ei välttämättä aiheuttanut hätätilaa, minkä johdosta yhteydet katkesivat.

–Sotalaivalla on monia varajärjestelmiä, joita se voi käyttää, kun jokin menee vikaan, kertoi tiedottaja Gabriel Galeazzi Mar Del Platan laivastotukikohdasta Reutersin mukaan.

Toivo ehti herätä, kun luultiin, että aluksesta saatiin elonmerkkejä.

Maanantaina kuitenkin selvisi, että etsintäalusten kaikuluotaimella havaitsemat äänet eivät olleet peräisin kadonneesta aluksesta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje