The New York Times: Hakkerit pääsivät käsiksi EU:n diplomaattisiin viesteihin – kyberturvallisuusfirma epäilee vahvasti Kiinan hallitusta

Hakkerien käsiinsä saamissa viesteissä eurooppalaiset diplomaatit kuvailivat muun muassa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamista viime kesänä Helsingissä. Se oli "menestyksellinen (ainakin Putinille)". KUVA: Anatoli Maltsev/EPA
 • Ilkka-Pohjalainen

Asiasta kirjoittaa amerikkalaislehti The New York Times.

Yhteensä tuhansia viestejä hakkeroitiin. Niissä diplomaatit puhuivat muun muassa Yhdysvaltain presidentistä Donald Trumpista ja siitä, mitä tehdä Venäjän ja Kiinan kanssa.

Vuodon sai selville amerikkalainen kyberturvallisuusfirma Area 1.

Hakkerien käyttämät tekniikat muistuttavat menetelmiä, joita Kiinan armeijan eliittijoukot ovat pitkään käyttäneet. Viestit ladattiin turvatusta verkosta ja pantiin hakkerien perustamalle internet-sivulle.

– Ei ole mitään epäilystä, etteikö tämä operaatio olisi yhteydessä Kiinan hallitukseen, sanoi yksi Area 1:n asiantuntijoista Blake Darche The New York Timesille.

Area I antoi yli 1100 diplomaattista viestiä The New York Timesille.

BBC kertoo, että EU:n mukaan hakkerit eivät päässeet käsiksi tietoon, joka oli merkitty luottamukselliseksi tai salassa pidettäväksi.

EU:n mukaan vuotojen kohteiksi joutuneita viestejä salaisemmat tiedot pidetään erillisessä järjestelmässä, jota päivitetään parhaillaan.

Vuoto Kyproksen kautta

Suomen ulkoministeriön tiedossa ei ole, että suomalaisia diplomaatteja olisi joutunut hakkeroinnin kohteeksi.

Tietojemme mukaan tieto olisi vuotanut Kyproksen kautta, kertoo tietohallintojohtaja Ari Uusikartano ulkoministeriöstä Lännen Medialle.

Kyberturvallisuusfirma Area 1 kertoi The New York Timesille, että hakkerit kohdistivat tietojenkalastelun eli ns. phishingin diplomaatteihin Kyproksessa.

Operaatio onnistui, ja hakkerit pääsivät sisälle Kyproksen kansalliseen järjestelmään. Sen jälkeen hakkereilla oli pääsy salasanoihin, joita tarvittiin yhteyden muodostamiseen EU:n koko viestitietokantaan.

Yli sata instituutiota joutui kohteeksi

Hakkeroiduista viesteistä käyvät ilmi EU:n ponnistelut kolmella mantereella tapahtuvan poliittisen kuohunnan kanssa.

Eräässä viestissä eurooppalaiset diplomaatit kuvailivat Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin tapaamista viime kesänä Helsingissä "menestyksellisenä (ainakin Putinille)".

Viesteissä on lisäksi muistiinpanoja keskusteluista Saudi-Arabian, Israelin ja muiden maiden johtajien kanssa.

Hakkerit pääsivät myös käsiksi YK:n tietoverkkoon. Osa YK:sta hakkeroidusta materiaalista keskittyy kuukausiin vuonna 2016, jolloin Pohjois-Korea laukaisi ohjuksia.

Hakkerit tekivät hyökkäyksiä yhteensä yli 100 instituutioon, joista osa joutui kohteeksi jo vuosia sitten. Monet eivät tienneet joutuneensa kohteeksi ennen kuin Area 1 varoitti niitä muutamia päiviä sitten.

EU:hun iskeneet hakkerit eivät julkistaneet varastamaansa materiaalia. Sen sijaan se oli puhdasta vakoilua niin kuin yksi nimettömänä pysytellyt tiedusteluvirkamies luonnehti The New York Timesille.

Lehden mukaan kyberhyökkäyksen onnistuminen kertoo siitä, että EU:n virkamiesten rutiinikeskusteluja suojattiin yllättävän huonosti, etenkin sen jälkeen kun eri puolilla maailmaa maat ovat joutuneet kyberhyökkäysten kohteeksi.

Päivitetty Suomen ulkoministeriön kommenteilla ja tiedoilla Kyproksen vuodosta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje
  Lounaspaikka