Trump aseistaisi opettajat, mutta hallinto jarruttelee – turvallisuuskomissio korosti koulujen omaa harkintaa henkilöstön aseistamisessa

  • Ilkka-Pohjalainen

Kymmenen kuukautta iskun jälkeen Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin asettama kouluturvallisuutta käsittelevä komitea julkisti mittavan raporttinsa. Komitean tarkoitus oli antaa suosituksia kouluturvallisuuden parantamiseen.

Floridan iskun jälkimainingeissa Trump sanoi, että kouluhyökkäykset voitaisiin estää aseistamalla opettajat, sillä "pelkurit" eivät uskaltautuisi hyvin vartioituihin kouluihin tekemään hirmutekoja.

Opetusministeri Betsy DeVosin luotsaama komitea ei suoranaisesti ehdottanut opettajien aseistamista. Se rohkaisi koulujen ja lainvalvojien keskinäisen yhteistyön lisäämistä ja korosti koulujen omaa harkintaa henkilöstön aseistamisessa.

Se myös ehdotti toimintaa paikallistasolla. Armeijan veteraanit ja muut henkilöt, joilla on taustaa lainvalvonnasta, voisivat toimia kouluttajina koulujen henkilöstölle tai jopa itse työskennellä turvallisuustoimissa.

Trump pysyy kannassaan

Trump ei niellyt purematta komission varovaista kantaa opettajien aseistamisehdotukselleen. Tiistaina Valkoisessa talossa pidetyssä keskustelutilaisuudessa Trump sanoi, että kouluhyökkäykset ovat nopeita, alle viiden minuutin mittaisia tapahtumia, ja että tästä syystä "on kriittistä, että meillä on aseistettua henkilökuntaa saatavilla välittömästi".

Trumpin mukaan usein parhaiten aseiden käyttöön koulutetut ovat opettajia, ihmisiä, jotka suhtautuvat "luonnollisesti" aseisiin. Trump korosti, että hyvin koulutetut, kursseja käyneet ihmiset ovat kriittisiä koulujen turvallisuuden takaamiseksi, kirjoittaa Politico-lehti.

Ikärajojen nosto jäi pöydälle

Komissio ei antanut ikäsuosituksia aseiden ostolle. Raportissa todetaan, että valtaosa kouluampujista sai aseen haltuunsa perheeltään tai ystäviltään ostamisen sijaan.

Parklandin 19-vuotias ampuja osti aseensa laillisesti.

Trump on kertonut olevansa avoin korottamaan tiettyjen aseiden, kuten rynnäkkökiväärien, ostamisen ikärajaa 21 vuoteen.

Floridan ampumisen jälkeen aktivistit ovat muun muassa pyytäneet lisärahoitusta kouluturvallisuuden parantamiseen ja mielenterveysongelmien käsittelyyn, aseiden ostoikärajan nostoa ja muita aseiden myyntiin liittyviä rajoituksia, parempaa tiedonkulkua mielenterveysviranomaisten ja lainvalvojien välillä, ostotietokannan luomista ja aseiden tulivoimaa lisäävien osien myynnin kieltoa.

Yhdysvaltojen hallitus vastasi tiistaina ja ilmoitti kieltävänsä bump stock -lisävarusteen, joka lisää puoliautomaattiaseen tehoa huomattavasti.

Osavaltiot säätävät aktiivisesti aselakeja ja -säädöksiä

Yhdysvalloissa osavaltiot ovat tänä vuonna esittäneet aktiivisesti erilaisia aselakeja rajoittavia lakialoitteita, kertoo aselakien rajoituksia ajavan lakitoimisto Giffordsin julkaisema tilasto. Sen mukaan tänä vuonna on hyväksytty yli 67 aseiden turvallisuuteen liittyvää lakia 27 osavaltiossa.

Maaliskuussa Floridassa hyväksyttiin lakialoite, joka sallii paitsi opettajien aseistamisen myös nostaa aseiden oston ikärajaa 21:een.

Osavaltioilla eriäviä käytäntöjä

Liittovaltion tasolla yksikään laki ei rajoita aseiden vientiä yliopistokampuksille. Useimmissa osavaltioissa lainsäätäjät ovat asettaneet rajoituksia tai kieltoja kampuksien osalta.

Alle 12-vuotiaiden koulujen on liittovaltion mukaan oltava "asevapaita", mutta niissäkin aseita saavat kantaa ne, joilla on siihen osavaltion lupa.

Aseiden kanto on joillain rajoituksilla sallittua kouluissa myös muilla kuin turvallisuushenkilöillä.

Ainakin kahdeksan osavaltiota sallii muiden kuin turvallisuushenkilöstön kantavan asetta. Yhdysvalloissa rajoitetaan usein myös sitä, voiko asetta kantaa näkyvillä tai piilossa. Ainakin 10 osavaltiota sallii niiden, joilla aseenkantolupa on, tuovan aseen kouluun piilossa. Tämän lisäksi 21 osavaltiolla on toimintatapoja, jotka antavat mahdollisuuden myöntää luvan kantaa asetta koulussa yksilöille, kertoo Yhdysvaltojen koulukomission raportti alkuvuodelta 2018.

Aseongelma sivuutettiin, kritisoivat kansalaisjärjestöt

Time-lehden mukaan turvallisuuskomissio hädin tuskin käsitteli aseongelmaa. Sen sijaan se suositteli perumaan presidentti Barack Obaman aikakaudella asetetut ohjeet, joiden tarkoituksena oli varmistaa, että vähemmistöryhmiin kuuluvat opiskelijat eivät joudu kohtuuttomasti koulun kurinpitotoimien kohteeksi.

Kansalaisoikeusjärjestöt kritisoivat päätöstä ja varoittavat, että se tulee vaikuttamaan kielteisesti värillisiin opiskelijoihin. Järjestöt myös kysyvät, miten se liittyy kouluampumisiin – joiden tekijöistä suurin osa on valkoihoisia, Time kirjoittaa.

Kouluampumiset: Vuosikymmenten raskas perintö

14. helmikuuta 2018 entinen opiskelija avasi tulen Floridan Parklandissa sijaitsevassa koulussa ja surmasi 17 ihmistä.

Kolme kuukautta myöhemmin Teksasissa Santa Fen lukiossa ampujan luoteihin kuoli 10.

Kouluampumisia on sattunut Yhdysvaltojen eri osavaltioissa useiden vuosikymmenten ajan.

1990-luvulla Columbinen lukiossa Coloradossa kaksi ampujaa tappoi 13 ja haavoitti 21:tä ennen kuin he ampuivat itsensä.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Virginian teknillisen yliopiston (Virginia Tech) veriöylyssä kuoli 32.

Joulukuussa 2012 Sandy Hookin alakoulussa Connecticutin osavaltiossa ampuja vei 26 ihmisen hengen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli