Tutkija: Sessionsin kaltaisia tapauksia voi tulla lisää

Jeff Sessions valittiin oikeusministeriksi helmikuussa. KUVA: JIM LO SCALZO
Jaa artikkeli

Tutkija Benita Heiskasen mukaan on mahdollista, että Sessions erotetaan virasta.

Yhdysvaltojen Venäjä-spekulaatiot saattavat vielä lisääntyä presidentti Donald Trumpin ympärillä. Trumpin nimittämien virkamiesten taustalta voi löytyä lisää Venäjä-kytköksiä.

– Se on täysin mahdollista. Jo presidentinvaalikampanjan aikana joutui hänen kampanjapäällikkönsä eroamaan Ukraina-kytkösten takia. Ja tietysti ulkoministeri on tehnyt Venäjän kauppaa silloin, kun oli ExxonMobilin toimitusjohtaja, muistuttaa Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskuksen johtaja Benita Heiskanen.

Heiskanen viittaa Trumpin kampanjapäällikköön Paul Manafortiin, joka oli vuosien ajan Ukrainan Venäjä-mielisen puolueen konsultti. Hänen on kerrottu olleen keskeisesti mukana Ukrainan entisen presidentin Viktor Janukovitshin korruptiossa. Ulkoministeri Rex Tillerson puolestaan oli ennen kovan linjan öljylobbari ExxonMobilissa. Hän on käynyt öljykauppaa Venäjän kanssa.

The Washington Post -lehden mukaan Trumpin helmikuussa nimittämä oikeusministeri Jeff Sessions olisi tavannut Yhdysvaltain Venäjän-suurlähettilään Sergei Kislyakin kahdesti viime vuonna. Raskauttavaa asiassa on se, että Sessions ei maininnut tapaamisista, vaikka häneltä kysyttiin kongressin kuulemisessa tammikuussa, onko hän ollut yhteydessä venäläisiin. Sessionsin mukaan hän ei tuonut asiaa esille, sillä hän tapasi suurlähettilään virkansa puolesta, ei keskustellakseen presidentinvaalikampanjaan liittyvistä asioista.

Selvittelyiden taustalla on epäily siitä, että Venäjä olisi mahdollisesti sekaantunut Yhdysvaltain vaalitulokseen Trumpin eduksi.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen tiedustelukomitea aikoo tutkia väitteet Trumpin kampanjan ja Venäjän välisestä vehkeilystä. Heiskanen ei muista, että Yhdysvalloissa olisi aiemmin selvitelty päättäjien Venäjä-taustaa yhtä paljon kuin nyt.

Venäjä-kytkösten takia viimeksi potkut sai Trumpin turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn. Flynnin kerrottiin keskustelleen Venäjän-suurlähettilään kanssa muun muassa Venäjään kohdistuneista pakotteista jo joulukuussa, ennen Trumpin virkaanastujaisia. Myös Sessionsin viralta paneminen voi olla mahdollista, uskoo Heiskanen.

– Kongressin, senaatin ja edustajainhuoneiden jäsenten, varsinkin demokraattijäsenten, mielestä tämä on aika kiperä asia, koska heidän näkökulmastaan Sessions on valehdellut ja antanut väärää tietoa. Hänhän on se henkilö, joka vastaa nyt Venäjä-tutkinnoista. Siinä on selkeä intressiriita. Hän on jäävi, mutta ei ole jäävännyt itseään, jatkaa Heiskanen.

Ainakin kongressin edustajainhuoneen demokraattijohtaja Nancy Pelosi on vaatinut Sessionsin erottamista.

Presidentinvaalikampanjansa aikana Trump puhui myötämielisesti Venäjästä, ja kutsui Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia "erikoisen lahjakkaaksi". Heiskanen muistuttaa, ettei Trumpin osalta tiedetä, mistä hänen Venäjä-myönteisyytensä johtuu.

– Trump kritisoi pääasiallisesti aika paljon muita. Mutta Putinia hän ei kritisoi, se ainakin tiedetään.

Toistaiseksi uusi hallitus ei ole julkistanut virallista ulkopoliittista linjaansa. Siksi on vaikea sanoa, miten uudet käänteet vaikuttavat maiden välisiin suhteisiin.

– Tähän mennessä niin presidentti, ulkoministeri kuin monet kenraalitkin ovat esittäneet erilaisia näkökulmia liittyen Venäjään, että ei siellä mitään yhteistä Venäjä-linjaa ole, toteaa Heiskanen.

– Mutta presidentti on huomannut, että moni asia on paljon monimutkaisempi kuin mitä hän oletti. Esimerkiksi maahanmuuttokysymykset, maahantulolaki ja terveydenhuoltouudistus ovat paljon monimutkaisempia. Kun muutkin realiteetit tulevat esille, voi olla, että hänen kantansa muuttuvat, jatkaa Heiskanen.

SIIRI ARFFMAN / LÄNNEN MEDIA

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

  Kommentoi

  Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

  Jaa artikkeli

  Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

  Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

  Tilaa uutiskirje