Vappubrunssilla maistuvat piparjuurikreemillä täytetyt paahtopaistirullat, puolukalla ja chilillä maustettu sillisalaatti, gluteenittomat parmesaanikakkuset, kaurainen panzanellasalaatti ja marinoidut sienet.
Ohjeet ovat kuudelle hengelle.
Paahtopaistirullat
1 kg naudan paahtopaistia
2 tl mustapippuria
1 ½ tl suolaa
½ dl ranskankermaa
200 g tuorejuustoa
2 cm pala piparjuurta
ruohosipulia
Paista lihasta pannulla pinnat kiinni ja hiero sen pintaan suola ja pippuri.
Lämmitä uuni 125-asteiseksi. Laita lihalämpömittari paistin paksuimpaan kohtaan ja anna paistua, kunnes mittari näyttää 60 astetta.
Siirrä paistunut liha foliokääreeseen ja anna jäähtyä.
Sekoita kulhossa ranskankerma ja tuorejuusto. Raasta joukkoon piparjuuri.
Leikkaa paisti lihasyiden vastaisesti ohuiksi siivuiksi. Täytä siivut lusikallisella piparjuurikastiketta ja kietaise rullalle. Käytä ruohosipulinvarsia rullien sitomiseen.
Juustokuppikakut
2 ½ dl kuohukermaa
2 rkl maizenaa
1 rkl maitoa
2 munaa
90 g pala parmesaania
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
Lämmitä kerma kattilassa. Sekoita maizena maitotilkkaan ja lisää kerman joukkoon. Sekoita hyvin.
Riko munat joukkoon, raasta parmesaani ja lisää raaste seokseen.
Täytä muffinsivuoat seoksella ja nosta 150-asteisen uunin keskiosaan noin 20 minuutiksi.
Sillisalaattia endiivillä
2 kananmunaa
150 g matjessilliä
1 punasipuli
puntti ruohosipulia
½ tl mustapippuria
1 dl kuohukermaa
3 endiiviä
1 chili
½ dl puolukoita
Keitä munat koviksi. Hienonna ne, silli ja sipulit ja yhdistä kulhossa. Rouhi joukkoon pippuri.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää joukkoon.
Leikkaa endiiveistä kanta pois ja aseta kokonaiset endiivinlehdet tarjoiluvadille. Lusikoi niiden sisälle sillisalaattia. Koristele hienonnetulla chilillä ja puolukoilla.
Kaurapanzanella
3 dl kauraryynejä
8 dl vettä
1 tl suolaa
½ tl mustapippurirouhetta
250 g kirsikkatomaatteja
1 dl kalamataoliiveja
1 punasipuli
½ dl basilikanlehtiä
2 rkl valkoviinietikkaa
½ tl dijonsinappia
½ dl oliiviöljyä
Keitä kauraryynejä suolavedessä ilman kantta, kunnes vesi on haihtunut. Lisää mustapippuri. Halkaise tomaatit ja oliivit ja hienonna punasipuli sekä basilika. Lisää ne kauraan.
Valmista salaattikastike sekoittamalla etikka, sinappi ja öljy.
Marinoidut sienet
300 g tuoreita herkkusieniä
2 dl oliiviöljyä
1 dl balsamicoa
2 tl merisuolaa
2 tl hunajaa
3 kanelitankoa
½ dl persiljaa
Paloittele sienet ja laita muiden ainesten kanssa kannelliseen astiaan. Sienet säilyvät jääkaapissa pari päivää.
TEKSTI RIIKKA HAPPONEN
KUVAT HARRI KUITTINEN
Juttu on julkaistu 27.4.2017
Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin