Pohjalaisen arkisto

Vappupallot voivat olla hengenvaarallisia – älä tee tätä virhettä

  • Ilkka-Pohjalainen
Jaa artikkeli

Heliumilla täytetyt prinsessa- ja supersankaripallot muuttuvat hengenvaarallisiksi, jos niiden sisältämällä kaasulla aletaan pelleillä hengittämällä sitä.

Kaasuyhtiö AGA muistuttaa lähettämässään tiedotteessa, että "helium nostaa pallon ilmaan turvallisesti, mutta hengitettynä se on erittäin vaarallista".

– Heliumia ei kannata vetää henkeen edes pilailun vuoksi, sillä kaasujen hengittäminen huvikseen on jopa hengenvaarallista. Ihmiset eivät välttämättä edes tiedä, että heliumin hengittäminen voi olla vaarallista. Tietääkseni isompia onnettomuuksia ei ole tapahtunut, mutta vaaraa on syytä korostaa, ettei niitä koskaan tapahtuisikaan, kertoo tuotepäällikkö Jouni Ilvonen AGAsta Lännen Medialle.

Väritön ja hajuton jalokaasu helium on alkuaine, jonka hengittäminen vappupallosta muuttaa ihmisen ääntä. Esimerkiksi Aku Ankan kvaakatuksen tai Mikki Hiiren piipityksen matkiminen on ollut perinteisesti lasten ja nuorten mieleen, minkä takia he ovat hengittäneet vappupalloista heliumia.

– Jonkun verranhan palloilla leikitään, koska Mikki Hiiri -ääni kuulostaa hauskalta, Ilvonen arvioi.

Kaasuyhtiö varoittaa, että pilailulla voi olla kohtalokkaita seurauksia.

– Äänen muuttuminen normaalia korkeammaksi johtuu siitä, että helium muuttaa äänihuulten värähtelytaajuutta. Hengitettynä helium syrjäyttää hapen keuhkoista. Tilannetta ei voi verrata hengityksen pidättämiseen, sillä keuhkoille tutut happi ja hiilidioksidi ovat erilaisia kaasuja kuin helium: helium ei synnytä keuhkoissa hengittämisrefleksiä, tiedotteessa valistetaan vappupallojen ostajia.

Ilvonen toteaa Lännen Medialle, että heliumin tai typen hengittäminen 2–3:een kertaan peräkkäin on erityisen vaarallista suljetussa tilassa.

– Kun verenkierrosta syrjäytetään happitaso, se on aina vaarallinen tilanne. Reaktio voi olla nopea, kun pariin tai kolmeen kertaan hengitetään heliumia tai typpeä. Onneksi vappupilailua tehdään usein ulkona, jolloin keuhkoihin vedetään helpommin välissä happea, Ilvonen pohtii.

Heliumia vappupalloihin toimittava kaasuyhtiö korostaa, että pallojen sisällä heliumista ei ole kenellekään vaaraa.

– Heliumilla täytetyt vappupallot ovat yhtä turvallisia kuin serpentiinit ja viuhkatkin, kunhan kaasu pidetään pallossa, eikä sitä imetä keuhkoihin, Ilvonen sanoo.

LAURI NURMI/LÄNNEN MEDIA

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli