Venäjä-tutkija: "Opposition liikkumatilan kiristäminenkin saattaa lietsoa poliittista ekstremismiä"

  • Ilkka-Pohjalainen

– Isku osoittaa, että maa ei ole niin vakaa ja langat ja kontrolli niin tiukasti johdon käsissä ja hallinnassa kuin on haluttu antaa ymmärtää, Kangaspuro sanoo.

Hänen mukaansa Venäjän vakauspolitiikkaan on liittynyt oleellisella tavalla se, ettei oppositio pääse mellastamaan ja toistamaan ainakaan vuosien 2011 ja 2012 suurmielenosoituksia.

Mielenosoitukset on kukistettu kovakätisesti, ihmisiä on vangittu ja sananvapautta on pyritty kaventamaan.

Siinä mielessä Pietarin isku voidaan hänen mukaansa nähdä Venäjän vakauspolitiikan epäonnistumisena.

– Se ainakin osoittaa, ettei vakaus välttämättä toimi juuri niillä toimenpiteillä, mitä maan viranomaiset toteuttavat, Kangaspuro sanoo.

Toistaiseksi Venäjän johdon reaktiot ovat olleet hänen mukaansa tasapainossa sen kanssa, miten vastaaviin iskuihin tavataan reagoida muuallakin.

Tapahtuma tuomitaan, asia aiotaan selvittää perin pohjin ja syyllisiä rangaista, Kangaspuro luettelee.

Isku synnyttää toisaalta myös vastareaktion.

– Tavallinen kaikkialla tapahtuva vaikutus tällaisen iskun jälkeen on se, että kansalaiset asettuvat toisaalta myös tukemaan iskuja selvittäviä viranomaisia ja maan johtoa.

Vladimir Putin vieraili räjähdyksen aikaan Pietarissa. Hänen oli päivän aikana määrä tavata myös Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko.

Kangaspuron mukaan iskulla ja Putinin vierailulla voi hyvinkin olla yhteys.

– Helppo on tietysti ajatella, että Putinin vierailu ei olisi sattumaa. Jos on oletettavaa, että kyse oli terrori-iskusta, millä haetaan mahdollisimman suurta huomiota, niin parashan tapa on tietysti saada huomiota ajoittamalla se siihen, kun Putin vierailee kaupungissa tavatakseen Lukashenkon.

Siinä mielessä on hyvin oletettavaa, että isku oli tehty Putinin vierailua silmällä pitäen, hän sanoo.

Kangaspuron mukaan iskun tekijöillä on kuitenkin vielä liian aikaista lähteä spekuloimaan, sillä vaihtoehtoja on sen verran paljon.

– Kansainvälinen terrorismi on tietenkin yleismaailmallinen ilmiö. Mutta Venäjällä on omankin opposition ääriliikkeiden terroristisen toiminnan vanhat perinteet takana. Kun opposition liikkumatilaa kiristetään poliisitoiminnalla ja vaiennetaan niinkin rankasti kuin tehdään, niin kyllähän sekin saattaa lietsoa poliittista ekstremismiä.

Yhtä hyvä veikkaus on hänen mukaansa kuitenkin kansainvälinen terrorismi.

– Kansainvälinen terrorismihan on myös sekä sisäistä että kansainvälistä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli