Tarki Kankaalle pitkä vankeustuomio satojen tuhansien eurojen huijauksista – Yli kymppitonnin asianajokulut valtion vahingoksi

Arkistokuva
Arkistokuva
Jaa artikkeli

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Tarki Kankaan kahdesta törkeästä petoksesta kahden vuoden ja seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Eteläpohjalainen Kangas on tunnettu rikollinen, joka oli aikoinaan rikollisjärjestö M.O.R.E.:n johtaja.

Tällä kertaa hän oli mukana huijaamassa kokkolaismieheltä suuria summia jutussa, jossa uhri saatiin sijoittamaan olemattomiin sijoituskohteisiin. Lisäksi Kangas huijasi erään naisen kanssa eteläsuomalaiselta mieheltä rahaa. Myös nainen sai yli kahden vuoden vankeusrangaistuksen.

Lisäksi jutussa tuomittiin yksi henkilö ehdottomaan vankeuteen ja kolme ehdolliseen vankeuteen. Yhden syytteet hylättiin.

Oikeuden mukaan Kangas aiheutti huijauksillaan noin 420 000 euron vahingot. Petokset olivat myös hyvin suunnitelmallisia. Ne tehtiin vuosien 2017–22 aikana.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Perintörahat päätettiin huijata

Ensimmäisessä huijauskokonaisuudessa oli huijattavana alkoholiongelmainen rakennusyrittäjä, joka oli saanut perinnöksi rahaa ja maatilan. Yrittäjä tutustui erääseen mieheen Pirkanmaalla, ja muutti asumaan tämän tarjoamiin tiloihin. Pian yrittäjälle alettiin ehdottaa sijoittamista erilaisiin kohteisiin.

Tässä vaiheessa uhri tutustui myös Kankaaseen. Kangas ja toinen vastaaja esittelivät yrittäjälle purkukuntoista kiinteistöä Ähtärissä hienona sijoituskohteena. Oikeudessa esitettiin todiste, jossa yrittäjä reagoi esiteltyyn kohteeseen sanomalla "taisimme iskeä kultasuoneen". Mitään kehittämissuunnitelmaa ei kuitenkaan ollut ja yrittäjä menetti 40 000 euroa.

Sitten yrittäjää alettiin monen henkilön voimin saada sijoittamaan vielä suurempiin kohteisiin. Ensin hänelle esitettiin ajatusta kalatehtaasta Norjassa, mutta se vaihtui öljynjalostamiseen muovista. Tehtaalle oli huijareiden mukaan luvassa 200 miljoonan euron EU-rahoitus. Uskottavuutta hankkeelle saatiin viemällä yrittäjää Kroatiaan ja Kosovoon tutustumaan mahdollisiin tehdaspaikkoihin. Öljybisneshuijaukseen yrittäjä upotti 90 000 euroa.

Lisäksi Kangas oli mukana huijaamassa yrittäjää autokaupoissa 10 000 euron arvosta.

Yrittäjä oli uhrina muissakin huijauksissa. Syyttäjän mukaan hän menetti noin 200 000 euroa, mutta hän itse katsoo kokonaisuudessa tappioikseen 400 000 euroa. Joka tapauksessa kyse on koko omaisuudesta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rakkaushuijaus kesti vuosia

Yrittäjä oli myös välillisesti osana Kankaan ja jutussa tuomitun naisen kanssa neljä vuotta kestäneessä rakkaushuijauksessa. Kangas ja nainen esiintyivät uskovaisina sisaruksina ja saivat leskimiehen uskomaan, että nainen on valmis menemään naimisiin miehen kanssa.

Kangas ja nainen kuitenkin lypsivät mieheltä vuosien ajan rahaa. Kohteena oli 280 000 euroa. Rahat kierrätettiin muun muassa edellä mainitun yrittäjän tilin kautta.

Kangas kiisti kaikki syytteet. Hän oli vangittuna asian takia tammikuussa toukokuun 11. päivään saakka.

Kangas on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingot. Sen sijaan Kankaan asianajokulut jäävät valtion vahingoksi. Kyse on yhteensä yli 12 000 eurosta.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Juttu päivitetty kauttaaltaan kello 14.50.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje