Tilaisuus teki varkaan, kun vaasalaisperheen vieras löysi 12 000 euron perinnön sisältäneen rahalippaan

Vastaaja ei tullut paikalle Pohjanmaan käräjäoikeuteen. Arkistokuva.
Vastaaja ei tullut paikalle Pohjanmaan käräjäoikeuteen. Arkistokuva.
Kuva: Jarno Pellinen
Jaa artikkeli

Vaasalaisesta kodista vietiin huhtikuussa 2020 rahalipas, jossa oli 12 000 euroa rahaa. Tekoon syyllistyi asunnossa perheen vieraana ollut vuonna 2001 syntynyt nuorimies.

Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi vastaajan törkeästä varkaudesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen. Lisäksi hänet tuomittiin vuoden ja kolmen kuukauden ajaksi valvontaan.

Rikoksen alle 21-vuotiaana tehnyt voidaan tuomita ehdollisen vankeuden tehosteeksi valvontaan. Valvontaan määrätään, jos sen katsotaan edistävän tekijän sosiaalista selviytymistä ja ehkäisevän uusia rikoksia.

Syyttäjän mukaan vastaaja vei rahalippaan lisäksi asunnosta myös perheen pojan rahakukkaron sekä airsoft-aseen. Vastaaja myönsi vieneensä kaiken muun, mutta ei rahakukkaroa. Siltä osin varkaus myös jäi näyttämättä toteen.

Vastaaja oli tullut asuntoon perheen tyttären ystävien kutsumana. Hän oli ensin kiistänyt vieneensä mitään, mutta palautti myöhemmin 11 000 euroa ja kuula-aseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vastaaja ei tullut oikeuteen

Rahat omistaneen naisen mukaan käteistä oli 12 500 euroa ja hän oli mielestään tämän summan ilmoittanut myös esitutkinnassa. Hän kertoi rahojen olevan perintöä.

Koska syyttäjä syytti vastaajaa 12 000 euron viemisestä, oikeus ei voinut tuomita häntä puuttuvasta 500 eurosta.

Sen sijaan sen piti päättää, oliko varkaus törkeä. Oikeus katsoi, että tilaisuus varkauteen oli avautunut yllättäen. Toisaalta vastaaja käytti hyväkseen vieraana nauttimaansa luottamusta. Koska teko lisäksi kohdistui yksityishenkilöön ja vietyjen rahojen määrä oli huomattava, teko oli kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Vastaaja ei ollut käräjäoikeudessa paikalla vastaamassa syytteeseen. Hänet oli haastettu paikalle sillä uhalla, että asia voidaan ratkaista ilman häntä.

Tuomio on lainvoimainen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje