Uhreja poltettiin palavalla aineella ja kuumalla metallilla, toiselle juotettiin vessanpöntön vettä – Yksi mies yhdisti kolmea vakavaa väkivaltatapausta Seinäjoella ja Vaasassa viime vuonna

Arkistokuva.
Arkistokuva.

Seinäjoella ja Vaasassa tapahtui viime vuonna useita vakavia väkivaltatapauksia, joita yhdisti yksi ja sama henkilö. Kolmessa erillisessä kokonaisuudessa oli sekä tekijöinä että uhreina vakavista rikoksista aiemmin tuomittuja henkilöitä.

Kahdessa tapauksessa uhrin vapaus riistettiin ja väkivallan yhteydessä uhria nöyryytettiin. Väkivaltaa myös kuvattiin ja toisessa tapauksessa videokuvaa myös jaettiin.

Seinäjokelaismies oli kotitalonsa pihalla tammikuussa 2022, kun kolme miestä tavoitti hänet. Yksi miehistä löi nyrkillä päähän. Hyökkääjät vaativat, että uhri vie heidät kotiinsa, jossa väkivalta jatkui. Hyökkääjät vaativat mukiloinnin yhteydessä kuvitteellista 150 euron velkaa.

Uhri menetti välillä tajuntansa, jolloin hyökkääjät herättelivät uhria ja jatkoivat sitten pahoinpitelyä.

Pahoinpitelijät teippasivat uhrin kiinni tuoliin. Myös suu teipattiin. Välillä teippi poistettiin suun edestä ja hyökkääjät vaativat uhria hankkimaan puhelimella rahaa. Uhrin jalkaa poltettiin myös sytytetyllä deodoranttipullolla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uhria kuristettiin köydellä

Tapahtumien edetessä uhri vietiin yhden pahoinpitelijän asunnolle. Sieltä hän onnistui hetkeksi karkaamaan, mutta pahoinpitelijät saivat uhrin kiinni ja veivät puukkoa kaulalla pitäen sisälle. Lopulta uhrin isä nosti automaatilta 850 euroa ja pahoinpitely lakkasi.

Teossa olivat osallisina vuonna 1998 syntyneet Joni Takala ja Elias Panajoti, sekä pienemmässä roolissa vuonna 1986 syntynyt mies. Kaikki kolme kiistivät oikeudessa edes olleensa paikalla rikosten tapahtuessa, mutta näyttö riitti Etelä-Pohjanmana käräjäoikeudelle.

Takala pahoinpiteli helmikuun 2022 ja huhtikuun 2022 välisenä aikana Seinäjoella erästä miestä muun muassa pesäpallomailalla lyöden. Hän myös vaati uhria tekemään erilaisia nöyryyttäviä tekoja.

Pahoinpitely oli niin julmaa ja nöyryyttävää, että kyse oli törkeästä pahoinpitelystä.

Heinäkuussa Takala sekä vuonna 1996 syntynyt mies pahoinpitelivät ja pitivät pakolla asunnossa jälleen erästä miestä. Tämä teko tapahtui Vaasassa.

Kaksikko löi ja potki uhria. Aseena käytettiin pölynimurin putkea, kirvestä ja teräaseita. Uhria kuristettiin köydellä ja poltettiin kuumalla metallilla. Häntä myös nöyryytettiin esimerkiksi leikkaamalla hiuksia ja juottamalla vessanpöntöstä otettua vettä.

Pahoinpitelyä myös videoitiin ja videota jaettiin puhelimilla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Päätekijälle lähes neljä vuotta vankeutta

Takala sai törkeästä ryöstöstä, kahdesta törkeästä vapaudenriistosta ja kahdesta törkeästä pahoinpitelystä kolme vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta. Panajoti sai törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta kaksi vuotta ja neljä kuukautta.

Vaasan tapaukseen osallistunut mies sai kaksi vuotta vankeutta törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä vapaudenriistosta ja yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Ensimmäiseen tapaukseen osallistuneen miehen katsottiin syyllistyneen vain perusmuotoiseen ryöstöön, josta hän sai seitsemän kuukauden vankeusrangaistuksen.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje