Vaikeasti sairas poika kuoli äitinsä kotiin Alavudella, poliisi löysi osin hoidotta jääneen vainajan vasta useita päiviä kuoleman jälkeen

Arkistokuva
Arkistokuva

Poliisi löysi joulun aatonaattona 2020 vaikeasti kehitysvammaisen, neliraajahalvaantuneen ja vaikeahoitoista epilepsiaa sairastaneen vuodepotilaan kuolleena kotoaan Alavudella.

Potilas oli kuollut arviolta kaksi päivää aiemmin. Kuolinsyy oli epilepsiakohtaus. Kuolemaan myötävaikuttavat vainajassa todettu vaikea aliravitsemus ja nestevajaus. Pojan ikä ei tule ilmi käräjäoikeuden tuomiosta.

Potilaan omaishoitajana toimi hänen äitinsä. Myös isä osallistui poikansa hoitoon. Potilas oli kokonaan 1960-luvulla syntyneiden vanhempiensa hoidon varassa.

Syyttäjän mukaan vanhemmat jättivät huhtikuusta 2020 lähtien huolehtimatta poikansa riittävästä ravinnon ja nesteen saannista sekä lääkityksestä. Vanhemmat hankkivat huhtikuussa epilepsialääkkeitä vain kolmeksi kuukaudeksi, eivätkä sen jälkeen ollenkaan.

Heinäkuun lopun ja joulukuun alun välisenä aikana vanhemmat hankkivat letkuravintovalmistetta vain 55 vuorokauden tarpeeseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hoidossa paino nousi, kotona laski

Vanhemmat kiistivät syytteen törkeästä kuolemantuottamuksesta. Vastaajat nimesivät kukin toisensa vastuullisiksi pojan hoidosta kuoleman aikoihin.

Äiti sanoi, että hankittujen epilepsialääkkeiden ja ravinteiden määrä oli oikea. Toisaalta vanhemmat kertoivat myös siitä, että välillä heillä ei ollut rahaa hankkia vaadittuja lääkkeitä ja valmisteita. Asiasta oli keskusteltu apteekin kanssa.

Vanhemmat myös katsoivat, että poika olisi kuollut ilman heidän väitettyä menettelyään. Äidin mukaan pojan sisko oli aiemmin kuollut samaan sairauteen.

Potilas oli vuonna 2019 intervalliasiakkaana hoitokodissa ja jaksoja oli tarkoitus pidentää. Maaliskuun 2020 jälkeen hoitojaksoja ei kuitenkaan enää ollut, kun äiti alkoi pelätä koronan tarttumista.

Kotona olleessaan poika laihtui ja hoitojaksoilla paino nousi. Vanhemmille annettiin hoito-ohjeita, kun tämä ilmiö huomattiin. Potilas painoi kuolinhetkellään 27 kiloa. Paino oli ollut aiemmin noin 30 kiloa.

Isä hoiti muun muassa pojan pesut ja lääkkeiden hakemisen. Hän yöpyi toisinaan pojan huoneessa, mutta äidin mukana isän omat ongelmat haittasivat hänen osallistumistaan hoitamiseen. Äiti koki poikansa hoitamisen raskaaksi, mutta kertoi, että myös kuolema otti koville.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

"Kuolemantuottamuksena varsin vakava"

Todisteiden mukaan poika kärsi pitkäaikaisesta ja merkittävästä ravinnon puutteesta. Epilepsialääkitys ei toteutunut reseptiin kirjoitetun määräyksen mukaisesti. Vainajalla oli veressään vain yhtä epilepsialääkettä, vaikka hänelle oli määrätty kolmea.

Käräjäoikeus totesi, että mikäli vanhemmat eivät kyenneet hoitamaan poikaansa taloudellisten syiden takia, heidän olisi pitänyt pyytää apua eikä jättää poikaa hoitamatta.

Oikeus myös katsoi, että vaikka äiti oli omaishoitaja, vanhemmat ovat yhdessä hoitaneet poikaa sopimallaan tavalla.

Oikeuden mukaan vanhempien on täytynyt ymmärtää, että heidän menettelystään lääkityksen, ravinnon ja nesteytyksen laiminlyönnin johdosta voi seurata pojan kuolema. Vastaajat ovat siten aiheuttaneet pojan kuoleman törkeällä huolimattomuudella.

– Teko on ollut kuolemantuottamuksena varsin vakava ja siksi myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Käräjäoikeus katsoo vastaajien syyllistyneen siten törkeään kuolemantuottamukseen, tuomiossa lukee.

Käräjäoikeus mittasi molemmille vuoden ja kahdeksan kuukautta ehdollista vankeutta. Koeaika päättyy 30.7.2024. Molemmat olivat vangittuina vapautensa menettäneinä 24.–31.12.2020.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje