Seinäjoella kukkii alppiruusupuisto– Ja lisää on tulossa

SEINÄJOKI

Upean näköiset alppiruusut eli rodot, kukkivat juuri nyt monen metrin korkeudessa Seinäjoella.

Törnävän kirkkopuistossa sekä punertavat atsaleat että hulppeat alppiruusut luovat kauniin miljöön hautausmaan ja kirkon väliseen puistoon.

Alppiruusujen kukinta sijoittuu säistä riippuen tavallisesti kesäkuun alkuun. Aivan tarkkaa kukinta-aikaa on mahdoton ennustaa, eivätkä kaikki pensaat ole koskaan yhtä aikaa kukassa.

Juuri nyt kukkivat atsaleat ja valkoiset alppiruusut. Myöhemmin kukkaan puhkeavat vaaleanpunaiset lajit, Haaga, Helsinki University sekä Mikkeli (St. Michel).

Niin kuin arvata saattaa, kyseiset lajit ovat kotimaisia. Tarkemmin ne tulevat Helsingin Yliopistosta. Alppiruusut syntyivät suomalaiseen ilmastoon sopivien, koristekäyttöön tarkoitettujen alppiruusujen jalostuskokeilussa yhteistyössä Mustilan arboretumin kanssa.

Isoja alppiruusutarhoja löytyy Helsingin Haagasta sekä Tampereen Hatanpään arboretumista. Ne ovat kukkaloistonsa vuoksi suosittuja kuvaus- ja vierailukohteita.

Seinäjoen Törnävällä on ollut alppiruusuja jo pitkään, ja nyt niitä istutetaan lisää

Korkeimmat alppiruusut ovat istutettu 90-luvun lopulla, kertoo puistopäällikkö Esko Karttunen.

– Ne ovat kestäneet monet yli 30 asteen pakkaset lumipeitteen alla.

Kirkon ja hautausmaan ympäristö kukitetaan kesäkukilla joka kesä. Alueelle on istutettu aiemmin kevätkukkia, jotka kestävät kovissa oloissa. Nyt myös alppiruusuja on istutettu lisää.

Kokeilumielessä maahan on laitettu monia uusia lajeja. Saa nähdä, ympäröivätkö alueen männyn runkoja tulevina vuosina köynnöshortensiat.

Karttunen kannustaa kaupunkilaisia kaukaakin tutustumaan Törnävän puutarhaan ja kokeilemaan kasvilajeja omissa puutarhoissaan.

– Useat ovat tulleet kyselemään lajien nimiä, ja niihin on aina mukava vastata. Uusiin istutuksiin olemme laittaneet nimilaputkin juurelle.

Eniten kysymyksiä ovat herättäneet mäntyjen juuria suojaava peittokurjenpolvi sekä alppiruusut. Alppiruusut tarvitsevat sopivasti varjostetun alueen, koska laji pitää happamasta maaperästä.

Myös juuret on hyvä suojata esimerkiksi maanpeittokasveilla. Törnävän alppiruusuja suojaavat muun muassa varjoyrtit, taponlehdet sekä kauniin siniset pikkutalviot.

– Jos varjoisaa pihamaata ole, varjoahan voi myös kasvattaa tai rakentaa itse.

Törnävän kirkko on suosittu vihkikirkko kesäisin, ja miljöö on sen mukainen. Viime syksyn kovat myrskyt kaatoivat kolmea isoa kuusta ja sen vuoksi kutsuttiin puuasiantuntijat paikalle tekemään kuntokartoitus.

– Ikinä aiemmin vastaavaa ei ole ollut, ilmasto on kovassa muutoksessa.

Ilmastonmuutos näkyy kovina helteinä ja myrskyinä, jotka vaikeuttavat puistojen hoitamista. Myrskyistä koko uudistaminen sai alkunsa, Karttunen kertoo.

Puuasiantuntija kävi kartoittamassa kairaten puiden tilanteen ja osasta oli aika luopua. Näin maisema avautui kirkolle.

Kirkkoon on tehty myös ulkoremonttia. Kirkko ja sen portit ovat maalattu uudestaan. Lähitulevaisuudessa myös katto uusitaan.

Suurehkona uudistuksena kirkon ja hautausmaan alueelle on tulossa led-valaistus, joka valaisee polun liikkeen tunnistaessaan.

Kommentoi