Asuntojen hintojen nousu pysähtyy hetkeksi Ukrainan sodan takia, ennustaa Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailma arvioi, että monien vuokranantajien neuvotteluasema heikkenee lähitulevaisuudessa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Kiinteistömaailma arvioi, että monien vuokranantajien neuvotteluasema heikkenee lähitulevaisuudessa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Kiinteistömaailma ennustaa asuntojen hintojen nousun pysähtyvän muutamaksi kuukaudeksi Ukrainan sodan takia. Kiinteistömaailman julkaisema barometri ennakoi hintojen nousevan seuraavan 12 kuukauden ajan keskimäärin 1,5 prosentilla, kun edellisten 12 kuukauden toteutunut nousu on 4,1 prosenttia.

Barometri perustuu sekä tekoälypohjaiseen mallinnukseen että 365 kiinteistönvälittäjän kyselyyn.

–  Hinnankehitysennustettamme on korjattu selkeästi alaspäin; Ukrainan sodan aiheuttamat epävarmuudet ja sen myötä elinkustannusten hintapaineet ovat sulattaneet merkittävästi hinnankorotusodotuksia, sanoo Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Risto Kyhälä tiedotteessa.

Voimakkainta hintojen nousua on Kiinteistömaailman mukaan odotettavissa Turkuun ja Tampereelle, 2,6 prosenttia. Helsingissä hintojen ennustetaan nousevan 2,1 prosenttia ja Oulussa 1,5 prosenttia. Kuopiossa ja Lahdessa hinnat eivät juuri muutu.

–  Jo edellisbarometrissä esiin noussut Tampereen ja Turun seudun hintojen kiriminen kohti Helsingin hintatasoa näyttää jatkuneen ja jopa vahvistuneen edellisennusteen julkaisun jälkeen, sanoo analyytikko Tony Korkala.

Vuokranantajat eivät enää voi sanella ehtoja

Välittäjäkyselyn mukaan pienistä kerrostaloasunnoista on kohtalaisen voimakastakin ylitarjontaa esimerkiksi Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Lahdessa ja Jyväskylässä.

Se tuo haasteita varsinkin vanhojen asuntojen vuokraamiseen ja vuokratason säilyttämiseen. Tämä näkyy etenkin vähemmän houkuttelevissa osoitteissa ja huonokuntoisissa kohteissa, joita on tullut viimeisen vuoden aikana myyntiin runsaasti.

–  Ihannevuokralaisen kuvaa tämä laajentaa väistämättä. Sijoittaja ei ehkä pysty entiseen tapaan sanelemaan määräaikaisen sopimuksen kestoa tai ennakkoon maksettavia vuokravakuuksia, vaan myös lyhyempiä vuokrasopimuksia haluavat tai pienemmillä vakuuksilla sopimuksiin suostuvat voivat olla jatkossa täysin tavoiteltuja vuokralaisia, Kyhälä arvioi.

Varsinkin uudempien perheasuntojen kysynnän sen sijaan odotetaan jatkuvan vilkkaana.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje