Asuntolainojen nostointo hiipui tammikuussa – lainoja nostettiin yli puoli miljardia euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin

Uusien asuntolainojen keskikorko nousi joulukuusta ja oli tammikuussa 3,58 prosenttia. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN
Uusien asuntolainojen keskikorko nousi joulukuusta ja oli tammikuussa 3,58 prosenttia. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Suomalaiset kotitaloudet nostivat tammikuussa uusia asuntolainoja 0,8 miljardin euron edestä, mikä on 570 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan. Asiasta kertoo Suomen Pankki.

Uusien asuntolainojen keskikorko nousi joulukuusta ja oli tammikuussa 3,58 prosenttia. Uusista nostetuista asuntolainoista sijoitusasuntolainoja oli 80 miljoonaa euroa.

– Asuntolainakanta oli tammikuun 2023 lopussa 108,1 miljardia euroa ja asuntolainakannan vuosikasvu 0,0 prosenttia. Sijoitusasuntolainoja oli 8,7 miljardia euroa asuntolainakannasta, Suomen Pankki kertoo tiedotteessa.

Lisäksi suomalaisilla kotitalouksilla oli tammikuun lopussa kulutusluottoja 17,0 miljardia euroa ja muita lainoja 18,2 miljardia euroa.

Opintolainojen keskikorko yli 2,2 prosenttia

Suomen Pankin mukaan koronnoususta huolimatta opintolainoja nostettiin tammikuussa yhä runsaasti. Yhteensä opintolainoja nostettiin 335 miljoonan euron edestä, mikä on 4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Tammikuussa nostettujen opintolainojen keskikorko oli 2,24 prosenttia. Opintolainojen uusien nostojen korot ovat nousseet viime vuoden tammikuusta alkaen, jolloin keskikorko oli vain 0,09 prosenttia.

Tämän vuoden tammikuun lopussa opintolainakanta oli 6,0 miljardia euroa ja sen vuosikasvuvauhti oli 9,0 prosenttia.

– Opintolainakanta on yli kaksinkertaistunut vuonna 2017 voimaan tulleen opintotukiuudistuksen jälkeen. Opintotukiuudistuksesta seuranneiden suurentuneiden lainaerien lisäksi opintolainakantaa on kasvattanut lainanottajien määrän lisääntyminen, Suomen Pankki kertoo.

– Kelan tilastojen mukaan opintovelallisia oli 515 000 lukuvuonna 2021–2022, kun kolme vuotta aikaisemmin opintovelallisia oli 80 000 vähemmän.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje