Aurinkosähkön pientuotanto kovassa kasvussa – kapasiteetti lähes tuplaantunut kahdessa vuodessa

Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti kasvoi vuodessa yli 100 megawattia. Lehtikuva / Markku Ulander
Aurinkosähkön tuotantokapasiteetti kasvoi vuodessa yli 100 megawattia. Lehtikuva / Markku Ulander
Jaa artikkeli

Aurinkosähkön pientuotanto on kasvanut nopeasti ja kapasiteetti on lähes kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa, kertoo Energiavirasto. Vuodenvaihteessa sähköverkkoon oli liitetty noin 395 megawattia aurinkosähkön tuotantokapasiteettia. Arvio on, että kapasiteetti kasvoi vuodessa yli 100 megawattia.

Aurinkosähkö vastasi Suomen sähkön kokonaistuotannosta noin 0,4 prosenttia viime vuonna. Verkkoon asennetusta sähkön tuotantokapasiteetista sen osuus oli viime vuoden lopussa 2,2 prosenttia.

Lähes koko tuotanto koostuu alle yhden megawatin pientuotantolaitoksista. Sähköverkkoon kytkemätöntä aurinkosähkökapasiteettia on yhteensä noin 22 megawattia, joka on asennettu yli 55  000 pientaloon. Suuri osa näistä kohteista on vapaa-ajan asuntoja.

Monet yhtiöt ovat kertoneet suunnittelevansa suurempia, jopa kymmenien megawattien aurinkosähköhankkeita, mutta investointipäätöksistä ei ole vielä ilmoitettu Energiavirastolle.

Uudesta suunnitelmasta kertoi viime viikolla energiayhtiö Ilmatar, joka ilmoitti kehittävänsä yli 100 megawatin aurinkovoimalaa Loimaalle. Yhtiöllä on kehitteillä yhtä isoja puistoja myös muualla Suomessa ja rakennusvaiheeseen se on etenemässä Joroisissa, jonne on tulossa noin 5 megawatin puisto.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje