Credit Suisse lainaa 50 miljardia Sveitsin keskuspankilta, maan hallitus kokoontuu tänään käsittelemään pankkijätin tilannetta

Sveitsiläisen pankkijätti Credit Suissen kurssi kääntyi vahvaan nousuun torstaina sen jälkeen, kun se ilmoitti lainaavansa enimmillään 50 miljardia Sveitsin frangia Sveitsin keskuspankilta. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / AFP
Sveitsiläisen pankkijätti Credit Suissen kurssi kääntyi vahvaan nousuun torstaina sen jälkeen, kun se ilmoitti lainaavansa enimmillään 50 miljardia Sveitsin frangia Sveitsin keskuspankilta. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / AFP

Sveitsiläinen pankkijätti Credit Suisse kertoo lainaavansa enimmillään 50 miljardia Sveitsin frangia eli noin 50,7 miljardia euroa maan keskuspankilta.

Pankki kertoi lausunnossaan myös tekevänsä takaisinostotarjouksia velkapapereista noin kolmella miljardilla frangilla.

Credit Suisse kertoo lainan tarkoituksena olevan tukea pankin ydintoimintoja ja asiakkaita sen jälkeen, kun sen osakekurssi syöksyi keskiviikkona. Credit Suissen kurssi kävi pahimmillaan yli 30 prosenttia pakkasella ja sulkeutui lopulta 24 prosenttia miinuksella.

Torstaiaamuna pankin kurssin suunta oli vahvassa, lähes 33 prosentin nousussa.

Sveitsiläinen uutistoimisto ATS kertoi hallitusta lähellä oleviin lähteisiinsä viitaten, että Sveitsin hallitus kokoontuu tänään käsittelemään Credit Suissen tilannetta.

Epävarmuus näkynyt osakemarkkinoilla

Credit Suissen kurssi lähti syöksyyn Saudi-Arabian suurimman liikepankin Saudi National Bankin kerrottua, ettei se ole nostamassa enää omistusosuuttaan Credit Suissesta. Saudipankki osti viime vuonna 10 prosenttia Credit Suissesta.

Credit Suisse on maailman 30 suurimman pankin joukossa. Niitä pidetään koko rahoitusjärjestelmän kannalta liian suurina kaatumaan.

Credit Suisse vakuutti keskiviikkona, ettei se tarvitse Sveitsin hallituksen apua. Financial Timesin mukaan pankki kuitenkin pyysi Sveitsin keskuspankilta ja Sveitsin finanssiviranomaiselta julkista tuen ilmausta.

Aiemmin Sveitsin keskuspankki sanoi, että Credit Suissessa on riittävästi pääomaa, mutta se on tarvittaessa valmis antamaan pankille likviditeettiä.

Pankkisektori on huojunut epävarmuudessa viime päivät, kun kaksi yhdysvaltalaispankkia on kaatunut. Pelkona on ollut, että ongelmat leviävät myös Euroopan pankkeihin.

Epävarma tilanne on näkynyt laajalti osakemarkkinoilla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa osakekurssit pomppivat keskiviikkona Credit Suissen tilanteen myötä ja lopulta sulkeutuivat pienessä nousuvireessä kovan laskun jälkeen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje