Elintarvikkeiden maailmanmarkkinahinnat putosivat heinäkuussa jyrkästi kesäkuusta

Ukraina on yksi suurimmista viljanviejistä. Kuva vehnäpellolta Odessan alueelta on kesäkuulta. LEHTIKUVA / AFP
Ukraina on yksi suurimmista viljanviejistä. Kuva vehnäpellolta Odessan alueelta on kesäkuulta. LEHTIKUVA / AFP
Jaa artikkeli

Elintarvikkeiden maailmanmarkkinahinnat putosivat heinäkuussa jyrkästi verrattuna kesäkuuhun, kertoo YK:n alainen elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Vuoden takaiseen verrattuna hinnat pysyivät kuitenkin edelleen korkeina.

Hinnat laskivat heinäkuussa lähes yhdeksän prosenttia kesäkuusta, mutta vuoden takaisesta ne nousivat yli 13 prosenttia. Elintarvikkeiden hintoja on nostanut Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

Viljojen hinnat putosivat heinäkuussa 11,5 prosenttia kesäkuusta. FAO:n mukaan hintojen lasku johtui osittain siitä, että Ukraina ja Venäjä pääsivät sopimukseen viljalaivojen päästämisestä lähtemään Ukrainan satamista.

Ensimmäinen viljalaiva lähti Ukrainasta maanantaina, ja kolmen muun oli määrä lähteä liikkeelle perjantaina.

Sekä Ukraina että Venäjä ovat suuria viljanviejiä. Viljalastien jääminen jumiin Ukrainaan on uhannut johtaa nälänhätään useissa kehittyvissä maissa, jotka ovat riippuvaisia ukrainalaisesta viljasta.

Eniten heinäkuussa supistuivat ruokaöljyjen hinnat, jotka sukelsivat lähes 20 prosenttia kesäkuusta. Ukraina kuuluu johtaviin öljykasvien tuottajiin maailmassa.

Elintarvikkeiden hinnat lähtivät voimakkaaseen nousuun maaliskuussa sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi helmikuun lopulla Ukrainaan. Maaliskuun jälkeen hinnat ovat tasaantuneet.

FAO varoittaa kuitenkin, että elintarvikemarkkinoilla vallitsee edelleen suuri epävarmuus. Epävarmuudet liittyvät muun muassa lannoitteiden hintoihin sekä maailmantalouden kehitykseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje