Elon Musk vakuuttaa sitoutumistaan Twitterin ostoon – kertoi aiemmin kaupan olevan jäissä

story-image

Miljardööriliikemies Elon Musk vakuuttaa tviitissään olevansa edelleen sitoutunut ostamaan viestipalvelu Twitterin. Tämä viesti tuli vain tunteja sen jälkeen, kun hän oli ilmoittanut Twitterissä, että ostohanke on toistaiseksi jäissä. Musk ilmoitti tuolloin, että tarkoitus on tarkistaa, pitääkö paikkansa, että vale- ja bottitilien määrä on todella alle viisi prosenttia.

Musk on tarjonnut Twitteristä 44 miljardia dollaria, mutta kaupan toteutumisesta on herännyt epäilyjä. Twitterin pörssikurssi kääntyi Yhdysvalloissa Muskin tviitin jälkeen liki 20 prosenttia miinukselle ennen kaupankäynnin alkua. Teslan kurssi taas lähti voimakkaaseen, liki 40 prosentin nousuun.

Kaupan toteutumista on jo pitkään epäilty markkinoilla, eikä Twitterin kurssi ole viime aikoina ollut sillä tasolla, joka vastaisi Muskin tarjoamaa hintaa.

Trump takaisin ja käyttäjämäärät moninkertaisiksi

Musk on antanut suurisuuntaisia lausuntoja aikeistaan tehdä muutoksia Twitterin toimintaan. Hän on muun muassa esittänyt aikovansa päästää Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald Trumpin takaisin palvelun käyttäjäksi. Twitter antoi Trumpille porttikiellon viime vuoden tammikuussa, sen jälkeen kun Trumpin kannattajat olivat rynnineet Yhdysvaltain kongressiin.

Lisäksi Musk on sanonut haluavansa putsata pois kaikki vale- ja bottitilit palvelusta ja varmentaa kaikkien henkilökäyttäjien henkilöllisyyden. Musk on ollut aikeissa rahoittaa ostonsa osin omasta varallisuudestaan, osin lainoilla, joiden vakuudeksi hän on antamassa sähköautovalmistaja Teslan osakkeita. Teslan kurssi on Muskin ostosuunnitelman myötä ollut kovassa laskussa, koska sijoittajat ovat epäilleet yhtiön joutuvan heitteille, jos Musk keskittyy Twitteriin.

Markkinoilla on herännyt epäilyjä myös Muskin Twitter-suunnitelmien toteuttamiskelpoisuudesta. Hän on sanonut haluavansa vähentää Twitterin riippuvuutta mainoksista ja kerätä institutionaalisilta käyttäjiltä maksuja. Palvelulla on nykyisin noin 229 miljoonaa aktiivista käyttäjää, mutta Musk on julistanut haluavansa kasvattaa käyttäjämäärän 600 miljoonaan vuoteen 2025 ja 931 miljoonaan vuoteen 2028 mennessä, kertoo New York Times.

Pyrkiikö Musk irti kaupasta?

Uutistoimisto AFP:n haastattelema Wedbush-yhtiön analyytikko Dan Ives tulkitsi Muskin puheet kaupan jäissä olosta merkkinä siitä, että Musk pyrkii pääsemään irti koko kaupasta tai painamaan Twitterin hintaa alaspäin. Hargreaves Lansdownin analyytikko Susannah Streeter oli samaa mieltä.

–  Muskin Twitter-kaupoilla oli joka tapauksessa luvassa kuoppaista kyytiä, mutta nyt saatetaan luisua raiteilta kokonaan, hän sanoi.

Streeterin mukaan kysymys valetilien osuudesta Twitterin käyttäjien joukossa on olennainen. Se ratkaisee, voivatko suuret suunnitelmat kasvattaa palvelun liikevaihtoa ja kassavirtaa toteutua.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje