EU-maat sopuun: Vähintään kolmasosa pörssiyhtiöiden hallituspaikoista “aliedustetun sukupuolen” edustajille

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan on “korkea aika rikkoa lasikatto”. Hän alleviivasi komission tehneen ehdotuksensa kiintiöistä jo kymmenen vuotta sitten. LEHTIKUVA/AFP
Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan on “korkea aika rikkoa lasikatto”. Hän alleviivasi komission tehneen ehdotuksensa kiintiöistä jo kymmenen vuotta sitten. LEHTIKUVA/AFP

EU:ssa on päästy sopuun eurooppalaisten yritysten hallituksia koskevista kiintiöistä, joilla pyritään parantamaan sukupuolten välistä tasa-arvoa yritysmaailmassa.

Jatkossa kaikissa julkisissa pörssiyhtiöissä ainakin 40 prosenttia hallituksen toimivaan johtoon kuulumattomista hallituspaikoista tulisi mennä “aliedustetun sukupuolen” edustajille.

Jäsenmaat voivat myös vaihtoehtoisesti valita yhteiskiintiön sekä toimivaan johtoon kuuluville että kuulumattomille paikoille, jolloin aliedustetun sukupuolen edustajia tulisi olla vähintään kolmasosa.

Kiintiöt tulevat voimaan vuonna 2026.

Euroopan tasa-arvoinstituutin mukaan naisten osuus Euroopan suurimpien pörssiyhtiöiden hallituksissa on noussut noin 31 prosenttiin. Vuonna 2010 samainen osuus oli noin 12 prosentin luokkaa.

Von der Leyen: “Korkea aika rikkoa lasikatto.

EU:n jäsenmaiden ja Euroopan parlamentin neuvottelijat kertoivat tiistaina löytäneensä sovun Euroopan-laajuisesta sukupuolikiintiöstä tehtyyn ehdotukseen. Kyseisen ehdotuksen teki alkujaan Euroopan komissio jo vuonna 2012.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen painotti omassa puheenvuorossaan sitä, kuinka on “korkea aika rikkoa lasikatto”, ja alleviivasi komission tehneen ehdotuksensa direktiivistä jo kymmenen vuotta sitten.

Komission tiedotteen mukaan Euroopassa on paljon erittäin ammattitaitoisia naisia, minkä lisäksi yliopistosta valmistuvista 60 prosenttia on tätä nykyä naisia. Tästä huolimatta naiset ovat aliedustettuina korkea-arvoisissa tehtävissä, mukaan lukien yritysten hallituksissa.

Komission mukaan kehitys sukupuolijakauman muuttumiseksi on ollut hidasta.

–  On paljon naisia, joilla on pätevyys korkeisiin tehtäviin: heidän pitäisi voida päästä niihin, von der Leyen sanoi.

Kahden yhtä pätevän hakijan välillä priorisoitava aliedustettua sukupuolta

Yritykset, joissa kiintiö ei toteudu, joutuvat ottamaan käyttöön läpinäkyviä ja sukupuolineutraaleja kriteereitä ongelman korjaamiseksi.

Uusien määräysten valossa näiden yritysten täytyy myös “priorisoida aliedustettua sukupuolta”, jos valittavana on kaksi yhtä pätevää hakijaa, jotka ovat eri sukupuolta.

Jäsenmaiden täytyy määritellä järjestelmä määräyksiä noudattamatta jättävien yritysten rankaisemiseksi.

–  Vuosien hidasteista huolimatta, olen ylpeä, että olen saanut kannustettua jäsenmaat vihdoin hyväksymään tämän “naiset hallituksissa -virstanpylvään”, sanoi laista neuvotellut hollantilainen europarlamentaarikko Lara Wolters.

Wolters painotti lain vauhdittavan kehitystä kerralla 27 maassa.

Euroopan komission mukaan tätä nykyä ainoastaan yhdeksällä Euroopan unionin 27 jäsenmaasta on ollut hallitusten sukupuolijakaumaa koskevaa kansallista lainsäädäntöä.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje