EU:n uudet pakotteet sulkemassa lisää venäläispankkeja Swift-järjestelmän ulkopuolelle

Asiasta kertoi EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell vierailullaan Panamassa. LEHTIKUVA/AFP
Asiasta kertoi EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell vierailullaan Panamassa. LEHTIKUVA/AFP
  • STT
Jaa artikkeli

Uusien pakotteiden myötä lisää venäläispankkeja suljetaan Swift-järjestelmän ulkopuolelle, kertoi EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell vierailullaan Panamassa.

EU:n odotetaan tänään esittävän kuudes pakotepaketti Venäjää vastaan. Siihen kuuluisi muun muassa venäläisen öljyn tuontikielto.

Öljyä suurempaa päänvaivaa on aiheuttanut kuitenkin kaasu. Venäjä on vaatinut eurooppalaisia kaasuyhtiöitä maksamaan maan kaasutoimitukset ruplissa, mihin eilen pidetyssä energiaministereiden hätäkokouksessa Brysselissä pyrittiin etsimään ratkaisuja.

Energiakomissaari Kadri Simson on sanonut, että komissiolla ei ole tietoa yhtiöistä tai maista, jotka olisivat valmiita sitoutumaan Venäjän maksumekanismiin.

Ongelmana kahden tilin järjestely

Venäjä haluaa maksun kaasutoimituksista ruplina niin, että kaasuyhtiöiden on sitouduttava käyttämään kahta tiliä Gazprombankissa.

Käytännössä eurooppalaiset kaasuyhtiöt maksaisivat kaasutoimituksen ensin esimerkiksi euroina yhdelle tilille, mutta maksu ei olisi lopullinen ennen kuin eurot olisi vaihdettu rupliksi toiselle tilille.

Euroopan komissio on arvioinut, että maksumekanismiin suostuminen johtaa Venäjää vastaan asetettujen pakotteiden rikkomiseen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje