Euroalueen talouskasvu ylitti odotukset – pahimmat kauhuskenaariot väistymässä, mutta talouden kuva on yhä heikko, arvioi ekonomisti

Euroalueen talous on edelleen huomattavan heikko. LEHTIKUVA / AFP
Euroalueen talous on edelleen huomattavan heikko. LEHTIKUVA / AFP

Euroalueen talous näyttää sittenkin väistävän taantumaennustukset tänä talvena. EU:n tilastoviranomainen Eurostat kertoo, että euroalueen bruttokansantuote (bkt) ylsi 0,1 prosentin kasvuun viime vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Kasvu jäi hitaammaksi kuin edeltävän neljänneksen 0,3 prosenttia, mutta ylitti silti ennakko-odotukset. Ekonomistien arvio oli, että euroalueen bkt olisi supistunut loppuvuonna.

OP-ryhmän seniorimarkkinaekonomisti Jari Hännikäinen totesi kommentissaan, että tuoreet luvut hellittivät markkinoilla velloneita taantumapelkoja.

– Syksyllä maalatut pahimmat talouden kauhuskenaariot eivät ole toteutumassa, koska energiakriisi on hellittänyt otettaan, yrityselämän luottamusilmapiiri on vahvistunut ja Kiinan talouden avautuminen tukee myös euroalueen kehitystä, Hännikäinen summasi.

Euroalueen talous on silti edelleen huomattavan heikko, ja Hännikäinen ennakoi alkuvuoden sujuvan alakuloisissa merkeissä, kun sota, kova inflaatio, kuluttajien ostovoiman supistuminen, korkojen nousu ja yleinen epävarmuus jarruttavat talouden kehitystä.

- - - -

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje