Euroopan keskuspankilta odotetaan tymäkkää koronnostoa – ja lisää on tulossa

EKP hilasi heinäkuussa korkoja ylöspäin 0,5 prosenttiyksiköllä. LEHTIKUVA/AFP
EKP hilasi heinäkuussa korkoja ylöspäin 0,5 prosenttiyksiköllä. LEHTIKUVA/AFP

Euroopan keskuspankin neuvosto on tänään koolla päättämässä koronnostosta. EKP:ltä odotetaan nyt laajasti 0,75 prosenttiyksikön korotusta, joka olisi suurin kertakorotus EKP:n historiassa.

EKP hilasi heinäkuussa korkoja ylöspäin ensimmäisen kerran sitten vuoden 2011 ja korotti niitä tuolloin kertaheitolla 0,5 prosenttiyksiköllä.

Taustalla on sitkeästi korkeana pysynyt inflaatio, joka elokuussa kiihtyi euroalueella 9,1 prosenttiin.

Yleinen odotus on, että tämän päivän korotusta seuraa kaksi puolen prosenttiyksikön korotusta loka- ja joulukuussa.

Yhdysvaltain keskuspankki Fedin odotetaan myös turvautuvan 0,75 prosentin koronnostoon myöhemmin syyskuussa. Fed on tänä vuonna tarttunut korkovipuun selvästi EKP:tä rivakammin ja nostanut korkoja jo neljästi.

Korkojen nostolla pyritään hillitsemään inflaatiota kohti kahden prosentin tavoitetasoa, mutta EKP:n päänvaivana on, että se saattaa samalla tulla vaimentaneeksi euroalueen jo selvästi hidastunutta talouskasvua. Keskuspankin johtokunnan saksalainen jäsen Isabel Schnabel linjasi kuitenkin puheessa äskettäin, että tiukka linja inflaation torjunnassa vähentää riskejä pahemmista talousongelmista myöhemmin.

Päivän kokouksessa EKP antaa myös päivitetyn arvionsa siitä, miten euroalueen ja koko maailman talous kehittyy. Korkopäätös julkaistaan tänään kello https://15.15 Suomen aikaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje