Euroopan komissio laskee kasvuennustettaan

Unionin lippuja EU-komission päämajan edustalla Brysselissä. Lehtikuva/AFP
Unionin lippuja EU-komission päämajan edustalla Brysselissä. Lehtikuva/AFP
Jaa artikkeli

Euroopan komissio aikoo laskea kuluvan vuoden kasvuennustettaan ja nostaa arviotaan inflaatiosta. Se ei kuitenkaan näe vielä merkkejä taantumasta.

Asiasta kertoi komission varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis maanantaina toimittajille Brysselissä. Hän sanoi laskun taustalla olevan se, että talouteen kohdistuu monia epävarmuuksia ja riskejä.

Komissio laski jo toukokuussa kasvuennusteensa 2,7 prosenttiin tälle vuodelle ja 2,3 prosenttiin ensi vuodelle. Vain kuukausia aiemmin kasvuennuste tälle vuodelle oli 4,0 prosenttia ja ensi vuodelle 2,8 prosenttia.

Euroalueen inflaatio ylsi kesäkuussa uuteen ennätykseen ja oli 8,6 prosenttia. Vielä toukokuisessa ennusteessaan komissio arvioi kuluvan vuoden inflaatioksi 6,1 prosenttia ja ensi vuodelle 2,7 prosenttia.

–  Me näemme että nämä jatkuvat korkeat energian hinnat valuvat muuhun talouteen ja inflaatio vahvistuu ja leviää, Dombrovskis varoitti.

Tämän kehityksen kääntämiseksi Euroopan keskuspankki (EKP) on ennakoinut nostavansa ohjauskorkojaan tässä kuussa, ensimmäistä kertaa 11 vuoteen.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje