Fazer tutkii kaakaon soluviljelyä bioreaktoreissa – kestää vuosia

Kaakaopapuja levitetään kuivumaan Norsunluurannikolla. LEHTIKUVA/AFP
Kaakaopapuja levitetään kuivumaan Norsunluurannikolla. LEHTIKUVA/AFP

Fazer kertoo tutkivansa, voisiko solumaatalous mahdollistaa suklaan raaka-aineena käytettävän kaakaon viljelyn. Solumaataloudessa tuotanto tapahtuu bioreaktoreissa peltojen sijasta.

Yhtiön mukaan ilmastonmuutos uhkaa perinteisiä kaakaon viljelyalueita lähellä päiväntasaajaa, minkä vuoksi on tarpeellista tutkia vaihtoehtoisia tapoja tuottaa kaakaota.

–  Nykytiedon valossa soluviljellyn kaakaon tuloon markkinoille menee vielä vuosia. Tämä on tulevaisuuteen suuntaava, pitkän tähtäimen projekti, sanoo Fazer Makeisten innovaatio- ja tutkimusyksikön päällikkö Annika Porr tiedotteessa.

VTT:n tutkimusryhmää johtava Heiko Rischer kertoo, että solumaatalous tarkoittaa bioteknistä tuotantoa perinteisen maanviljelyn sijaan, jolloin tuotanto vaatii vain pienen määrän maapinta-alaa ja muita luonnonvaroja.

Ensimmäiset onnistuneet erät tuotettu

Fazer on jo tuottanut ensimmäiset onnistuneet erät soluviljeltyä kaakaota yhteistyössä VTT:n kanssa. Yhtiö kertoo jatkavansa tutkimustyötä osana suurempaa yhteenliittymää, joka kokoaa yhteen solumaataloudesta kiinnostuneita suomalaisia yrityksiä ja tutkimuslaitoksia.

Rischerin mukaan soluviljelty kaakao määritellään EU:ssa uuselintarvikkeeksi, jonka käyttö vaatii Euroopan elintarviketurvallisuusviraston hyväksynnän.

Kaakaon soluviljelyyn keskittyvä hanke saa rahoitusta Business Finlandilta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje