Gasgrid: Inkoon kelluva LNG-terminaalilaiva Exemplar on valmis käyttöön – "Kaikki on nyt viimeistelty ja koekäytetty"

Terminaalilaiva Exemplar kuvattuna Inkoossa 30. joulukuuta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Terminaalilaiva Exemplar kuvattuna Inkoossa 30. joulukuuta. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Inkoon satamassa oleva LNG-terminaalilaiva on saatu käyttövalmiiksi, kertoo kaasuverkkoyhtiö Gasgrid. Yhtiön mukaan Exemplar-niminen alus on saatu yhdistettyä onnistuneesti Gasgridin kaasunsiirtoverkkoon ja kaasutoimitukset alukselle Exemplariin voidaan käynnistää.

Suomi päätti vuokrata kelluvan nesteytetyn maakaasun terminaalin sen jälkeen, kun Venäjä käynnisti hyökkäyksensä Ukrainaan viime helmikuussa. Alus saapui Inkoon satamaan viime vuoden lopussa.

–  Kaikki on nyt viimeistelty ja koekäytetty. Tämä tarkoittaa sitä, että terminaalimme asiakkaat voivat ryhtyä jakelemaan kaasua teollisuuden, energiatuotannon ja kotitalouksien tarpeisiin Suomen lisäksi myös Baltian maissa, kertoo Gasgridin siirtoliiketoiminnasta vastaava johtaja Esa Hallivuori yhtiön tiedotteessa.

Myös Viron on määrä hyötyä alukselle toimitettavasta nesteytetystä maakaasusta (LNG), ja terminaalilaivalle toimitettua LNG:tä voidaan toimittaa eteenpäin Baltiaan Balticconnector-kaasuputken kautta.

Kymmenen vuoden vuokra-aika

Suomen valtio päätti vuokrata LNG-terminaalin päästäkseen eroon riippuvuudesta venäläiseen kaasuun, ja aluksen vuokra-aika on kymmenen vuotta.

Amerikkalaisen Excelerate Energy -yhtiön omistama LNG-terminaali Exemplar on 291 metriä pitkä, ja Gasgridin mukaan alukseen mahtuu noin 68  000 tonnia nesteytettyä maakaasua. Gasgridin mukaan alukselle ei oteta vastaan Venäjältä tulevaa nesteytettyä maakaasua.

Aiemmin on kerrottu, että aluksen vuokraamisen kokonaiskustannus on kymmenen vuoden aikana noin 460  miljoonaa euroa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje