<p>Kasvisruuan syömisen ja tuotannon lisääminen on ollut esillä eduskuntavaalikeskusteluissa. </p><p>Esimerkiksi vihreiden vaaliohjelmassa todetaan, että "vahvistetaan kotimaista kasviperäisen ruuan tuotantoa ja vähennetään lihan kulutusta merkittävästi".</p><p>Jotta omavaraisuuden ja kasvipohjaisen ruuan lisäämisen yhtälö toimisi, kasvisruokia olisi valmistettava mahdollisimman paljon kotimaisista raaka-aineista. </p>.<h2>Listalla vain vegaanista</h2><p>"Maanantaina savutofupastaa vegaanisella alfredo-kastikkeella. Tiistaina chili sin carnea ja täysjyväriisiä. Keskiviikkona harissa-linssi-perunavuokaa. Torstaina seitan chop suey nuudelien kera. Perjantaina kasvispaellaa."</p><p>Yllä oleva on Espoossa sijaitsevan vegaanisen Kipsari Väre- opiskelijaravintolan yhden viikon lounaslista tältä vuodelta.</p><p>Aalto-yliopiston taideopiskelijoiden omistamat ja voittoa tavoittelemattomat Kipsari-ravintolat nousivat otsikoihin viime vuoden helmikuussa, kun ne päättivät tarjota vastedes vain ei-eläinperäistä eli vegaanista ruokaa.</p>.<p>Kipsari on yksi esimerkki kasvisruuan tarjoamisesta kotikeittiöitä suuremmassa mittakaavassa.</p><p>Kysyimme Luonnonvarakeskukselta (Luke) arviota, mitä ja miten paljon Kipsarin yhden satunnaisesti valitun viikon ruokalistan pääruokien raaka-aineita voidaan viljellä Suomessa.</p><p>Listalla olivat soijarouhe, kidneypavut, täysjyväriisi, tofu, durumvehnä, linssi, peruna, seitan, nuudeli ja kikherne.</p><p>Luken tutkimuspäällikkö ja erikoistutkija <strong>Hanna-Maija Karikallio</strong> mainitsee kotimaisen perunan lisäksi muutaman muun potentiaalisen ehdokkaan.</p><p>– Luettelon kasviproteiineista Suomessa viljellään minimaalisesti soijaa ja kikhernettä. Seitan tehdään vehnästä, joten se voi olla myös suomalaista alkuperää, Karikallio sanoo.</p>.<h2>Lajikkeita jalostetaan koko ajan</h2><p>Karikallion mukaan Suomessa on kiinnostusta erityisesti soijan viljelyyn, mutta se on epävarmaa näillä leveysasteilla. Kotimaisia kasviproteiinilähteitä ovat herne ja härkäpapu. Tietenkin myös perinteisissä viljoissa on proteiinia.</p><p>Uusia kasviproteiineja ja niiden viljelyä tutkitaan Karikallion mukaan koko ajan. Erityisesti hamppu ja lupiini ovat osoittautuneet lupaaviksi.</p><p>Ongelmaksi nousee kasvukauden lyhyys.</p><p>– Suomessa ei kasvukausi riitä monenkaan proteiinikasvin viljelyyn. Ilmastonmuutoksen myötä proteiinikasvien viljely Suomessa helpottuu todennäköisesti jonkin verran, Karikallio sanoo.</p><p>Hänen mukaansa koko ajan jalostetaan lajikkeita, jotka sopeutuvat paremmin pohjoisiin olosuhteisiin, mutta tämä on hidasta.</p><p>Vaikka Suomen ilmasto muuttuisi jonkin verran suotuisammaksi proteiinikasvien viljelyyn, niin valon määrä ei ole kuitenkaan muuttumassa eli viimeistään syksyn pimeys rajoittaa tiettyjen kasvien viljelyä näillä leveysasteilla.</p><p>Moni yleinen raaka-aine tuodaan Suomeen eri puolelta maailmaa. Esimerkiksi linssin tärkeimpiä viljelyalueita ovat Intia, Turkki ja Kanada. Riisistä lähes 90 prosenttia viljellään Aasiassa.</p>.<h2>Viljely keskittyy osaan Suomea</h2><p>Herneen ja härkäpavun viljelyaluekartat kertovat, miten niiden tuotanto Suomessa keskittyy Länsi- ja Etelä-Suomeen, härkäpavun hyvinkin rajatulle alueelle. </p><p>Härkäpavun satoepävarmuus on suurta erityisesti siksi, että vähänkin huonompana kesänä kasvukausi jää liian lyhyeksi. </p><p>Hernettä viljellään jo melko yleisesti, mutta myös siihen liittyy asiantuntijoiden mukaan paljon satoepävarmuutta.</p><p>Valtaosa Suomessa viljeltävästä herneestä on rehuhernettä, joka on mennyt kotieläinrehun valkuaistuotantoon. Tilanne on tämä myös pohjalaismaakunnissa. </p><p>Suuri herneen käyttäjä on lihatalo Atrian tytäryhtiö A-Rehu. </p>.<h2>Pääosa sadosta jäisi käsiin</h2><p><strong>Raija Suomela</strong> on toiminut aiemmin tutkijana Luonnonvarakeskuksessa Tällä hetkellä hän työskentelee opettajana ja hankkeissa Oulun ammattikorkeakoulun tekniikan ja luonnonvara-alan yksikössä.</p><p>Suomela kertoo, että hyvinä vuosina Oulun seudulla voidaan syksyllä korjata elintarvikekelpoista vehnää, kauraa ja hernettäkin.</p><p>Suuri osa vuosista on kuitenkin sellaisia, että tuotetulle sadolle täytyy olla vaihtoehtoinen käyttökohde, niin viljalle kuin valkuaiskasveille, kun elintarvikelaadun rajat eivät täyty. </p><p>Suomelan mukaan ilman kotieläintuotantoa pääosa kasvinviljelyn sadosta jäisi käsiin.</p>.<h2>Se olisi maatalouden loppu</h2><p>MTK Pohjois-Suomen toiminnanjohtaja <strong>Hanne Hurskainen </strong>sanoo, että ilman kotieläintaloutta koko Koillismaan, Oulujoen pohjoispuolen ja suurimman osan Kainuun maakunnan maataloustuotannosta loppuisi.</p><p>– Esimerkiksi härkäpapu ei taida menestyä Ihmiselle kelpaavaksi ravinnoksi Pohjois-Pohjanmaalla millään alueella. Pieniä aloja kyllä viljellään, mutta yrityksen taloutta ei voi varata härkäpavun varaan, hän kertoo.</p><p>Perunaa ja avomaanvihanneksia saadaan tuotettua Oulujoen eteläpuoleisella alueella suhteellisen varmasti, sen pohjoisemmassa Suomessa enemmän kuin epävarmasti.</p>