Kauppa ja elintarviketeollisuus neuvottelevat uusiksi maataloustuotteita koskevia sopimuksia

MTK:n mukaan sopimusten neuvotteleminen uusimiksi on välttämätöntä, sillä kustannusten kohoaminen on lamauttamassa maatilojen toimintaa.  LEHTIKUVA / MIKKO STIG
MTK:n mukaan sopimusten neuvotteleminen uusimiksi on välttämätöntä, sillä kustannusten kohoaminen on lamauttamassa maatilojen toimintaa. LEHTIKUVA / MIKKO STIG
  • STT
Jaa artikkeli

Kauppa ja elintarviketeollisuus neuvottelevat uusiksi maatalouden hinta- ja toimitussopimuksiaan, kertoo Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK.

MTK:n mukaan neuvottelujen avaaminen kesken sopimuskausien on poikkeuksellista. Järjestön mukaan sopimusten uusiminen on kuitenkin välttämätöntä kustannusten rajun nousun vuoksi, sillä kustannusten kohoaminen on lamauttamassa nopeasti maatilojen toimintaa.

–  Kauppa ja teollisuus neuvottelevat nyt maatiloille välttämättömistä rahoista, eikä aikaa ole hukattavaksi, sanoo MTK:n toiminnanjohtaja Jyrki Wallin tiedotteessa.

Hän kiirehtii kustannusten nousuun vastaavien hinnankorotusten viemistä nopeasti ruokaketjun läpi maatiloille, sillä korotukset eivät voi odottaa kylvöjen yli.

–  Vastuulliseksi itseään mainostavan kaupan on nyt aika luoda käytännön toimillaan luottamusta ja tulevaisuudenuskoa kylvöjään ja tulevaa tuotantoaan pohtiville viljelijöille, Wallin painottaa.

K-ryhmän tavarakaupan johtaja Harri Hovi vahvistaa, että hintaneuvottelut ovat käynnissä. Hänen mukaansa neuvottelut on avattu maaliskuun puolivälissä yli sadan tavarantoimittajan kanssa.

–  Taustalla on alkutuotannon kustannuskriisi, joka on pahentunut Ukrainan kriisin nostaessa tuotantopanosten hintoja, Hovi sanoo.

Hänen mukaansa neuvottelut koskevat ensisijaisesti huoltovarmuuteen liittyviä tuoretuotteita.

Kuluttajahintoihin ei oteta kantaa kilpailuoikeudellisista syistä

Myös S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho kertoo, että ylimääräisille hintaneuvotteluille on avattu mahdollisuus. Normaalisti näin ei menetellä kesken hinnoittelujaksojen.

Hänen mukaansa neuvottelut on avattu ennen kaikkea niiden tavarantoimittajien kanssa, jotka ostavat tuotteet Ukrainan sodan aiheuttamien hintapaineiden kohteeksi joutuneilta alkutuottajilta.

–  Suurinta osaa neuvotteluista olemme olleet itse avaamassa, Päällysaho sanoo.

Hän kertoo S-ryhmän pyrkivän sellaiseen tilanteeseen, että hintamuutoksiin päästään kevään ja kesän hinnoittelujakson aikana.

Sekä Päällysaho että K-ryhmän Hovi eivät ota kantaa kilpailuoikeudellisista syistä siihen, miten sopimusten uusimiset vaikuttavat kuluttajahintoihin.

"Kotimainen ruoka noussut erityisen tärkeäksi"

MTK:n mukaan korona-aikana ja Ukrainan sodan puhjettua suomalaiset kuluttajat ovat osoittaneet vahvaa tukeaan suomalaista työtä kohtaan laajalla rintamalla.

Järjestö arvioi, että kotimainen ruoka ja energia ovat uskottavan puolustuskyvyn rinnalla nousseet erityisen tärkeiksi.

Venäjän hyökkäyksen aiheuttaman energian ja muiden tuotantopanosten hintojen nousun lisäksi maataloutta rasittaa viime vuoden heikko satokausi.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

    Jaa artikkeli

    Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

    Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

    Tilaa uutiskirje