Talous

Kilpailutuksen herkät kohdat voivat johtaa talonrakennusalan pääurakoinnin keskittymiseen – Väitöstutkijalta suosituksia hankintayksiköille

Seinäjokelainen Ulla-Maria Karhu toimii perheyritys Rakennus K. Karhu Oy:n talousjohtajana.
Seinäjokelainen Ulla-Maria Karhu toimii perheyritys Rakennus K. Karhu Oy:n talousjohtajana.
Kuva: Riikka Kalmi/Vaasan yliopisto
Jaa artikkeli

Keskisuurten talonrakennusliikkeiden mahdollisuuksiin toimia pääurakoitsijana julkisissa hankinnoissa vaikuttavat erityisesti urakkamuoto, soveltuvuusvaatimukset sekä sopimisvaiheen epävarmuuksista aiheutuvat riskit.

Tämä käy ilmi Ulla-Maria Karhun Vaasan yliopistossa tekemästä väitöstutkimuksesta.

Pääosin lainopillisella menetelmällä toteutetun väitöstutkimuksen kohteena ovat EU-kynnysarvon ylittävät talonrakennusalan julkiset pääurakkahankinnat Suomessa.

Tutkimuksessa tunnistetaan hankintalain edellyttämällä tavalla keskisuurten talonrakennusliikkeiden kannalta keskeisiä herkkiä kohtia julkisissa hankinnoissa. Tarkoituksena on lisätä tietoa hankintalain toimialakohtaisesta soveltamisesta ja sen mahdollisista yhteiskunnallisista vaikutuksista.

Julkiset talonrakennushankinnat ovat usein taloudellisesti merkittäviä, minkä vuoksi niiden tehokas kilpailuttaminen on tärkeää.

Karhu muistuttaa, että keskisuuret yritykset laajentavat julkisten hankintojen toimittajakantaa. Se lisää kilpailua ja antaa vastapainoa markkinoilla määräävässä asemassa oleville toimijoille. Tämä on otettu huomioon myös hankintasääntelyssä.

– Herkät kohdat voivat vaikuttaa keskisuuren talonrakennusliikkeen mahdollisuuksiin osallistua tasapuolisesti julkisten hankintojen pääurakointiin, mistä voi seurata pääurakoinnin keskittymistä. Tämä voi pitkällä aikavälillä nostaa hintatasoa sekä heikentää kilpailun tehokkuutta ja julkisten varojen tehokasta käyttöä.

Karhu esittää toimintasuosituksia keskisuurten talonrakennusliikkeiden huomioon ottamiseksi julkisissa hankinnoissa.

Ne koskevat esimerkiksi urakan kokoon ja kilpailuttamiseen liittyvien valintojen punnintaa, pääurakoitsijan työnjohdon soveltuvuusvaatimusten kohtuullistamista sekä sopimisvaiheen ennakoitavuuden edistämistä neuvottelukäytäntöjen ja toteutusvaiheen valvonnan kautta.

– Julkiseen hankintaan ryhtyvän tulee aidosti ymmärtää, mitä esimerkiksi hankintayksikön ulkopuolisen asiantuntijan esittämä uudenlainen urakkamuoto, kuten allianssi- tai elinkaarihankinta, käytännössä tarkoittaa? Kuinka se vaikuttaa tarjoajajoukon muodostumiseen tai hankinnan lopullisiin kustannuksiin?

-Hankintayksikön kyky käyttää harkintavaltaa itsenäisesti on keskeistä julkisen vallan koskemattomuuden säilyttämiseksi, Karhu toteaa.

KTM Ulla-Maria Karhun talousoikeuden väitöstutkimus “Julkiset hankinnat talonrakennusalalla: Keskisuuren yrityksen mahdollisuus toimia pääurakoitsijana” tarkastetaan keskiviikkona 25.5.2022 klo 12 Vaasan yliopiston Nissi-auditoriossa (Tritonia). Väitöstilaisuutta on mahdollista seurata myös etäyhteyden kautta. Linkki löytyy yliopiston sivuilta.

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje