Musk järjesti jälleen kyselyn – seurauksena monet suljetut tilit saavat jälleen tviittailla

Muskia on arvosteltu siitä, että hänen moderointikriteerinsä vaikuttavat riippuvan hänen omista ailahteluistaan.  LEHTIKUVA/AFP
Muskia on arvosteltu siitä, että hänen moderointikriteerinsä vaikuttavat riippuvan hänen omista ailahteluistaan. LEHTIKUVA/AFP

Monet aiemmin suljetut Twitter-tilit palautuvat ensi viikolla jälleen näkyville. Yhtiön ostanut Elon Musk kertoi asiasta Twitter-tilillään myöhään torstaina Suomen aikaa.

Musk järjesti Twitter-käyttäjille äänestyksen, jossa hän kysyi, pitäisikö Twitterin armahtaa suljetut tilit sillä edellytyksellä, etteivät niiden haltijat ole rikkoneet lakia tai osoittautuneet räikeiksi roskapostitileiksi. Yli 70 prosenttia yli kolmesta miljoonasta vastaajasta äänesti kyllä.

Muskia on arvosteltu siitä, että hänen moderointikriteerinsä vaikuttavat riippuvan hänen omista ailahteluistaan. Joitakin aiemmin suljettuja tilejä on jo palautettu, joitakin taas ei.

Musk järjesti vastaavan äänestyksen myös siitä, pitäisikö Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin tili avata uudelleen. Tuolloin niukka enemmistö käyttäjistä tuki Trumpin paluun sallimista.

Viranomaiset ja teknologiajätit tarkkoina

Muskin epätieteelliset kyselyt ovat avoimia kaikille käyttäjille, ja vastauksia voi kertyä feikkitileiltä ja boteista. Lisäksi Muskia seuraa 118 miljoonaa käyttäjää, joten monet Twitterin 450 miljoonasta kuukausittain aktiivisesta käyttäjästä eivät ole välttämättä lainkaan nähneet kyselyä.

Suljettujen tilien laajamittainen armahtaminen saattaa herättää huolta viranomaisissa, jotka tarkkailevat jatkuvasti, mitä Musk tekee kitkeäkseen vihapuhetta. Päätös voi säikähdyttää myös teknologiajätit Applen ja Googlen, jotka voivat halutessaan poistaa Twitterin sovelluskaupoistaan sisällön aiheuttaminen huolenaiheiden vuoksi.

Myös mainostajilla huolenaiheita

Ennen Trumpia Muskin omistama Twitter oli avannut uudelleen muitakin kertaalleen suljettuja tilejä.

Aivan kaikkia Musk ei alustalle huoli: esimerkiksi Salaliittoteorioita levittäneen Alex Jonesin tilin avaamista hän ei aio sallia. Jones on levittänyt sittemmin perumiaan perättömiä väitteitä Sandy Hookin kouluampumisesta ja sanonut, että koulusurma oli lavastettu aselakien kiristämiseksi.

Musk kertoi Twitterissä joitakin päiviä sitten, että hän ei tunne armoa ketään sellaista kohtaan, joka käyttää lasten kuolemaa edukseen, poliittisiin tarkoituksiin tai hakeakseen julkisuutta. Musk sanoi tviitissään, että hänen ensimmäinen lapsensa oli kuollut hänen käsivarsilleen.

Twitterin sisällön moderointi tulevaisuudessa on noussut merkittäväksi huolenaiheeksi. Monet suuret mainostajat ovat pysytelleet poissa sivustolta sen jälkeen, kun aiemmin tässä kuussa sivuston epäonnistunut uudistus aiheutti feikkitilien tulvan.

Samaan aikaan sisältöä valvovat tiimit ovat kutistuneet, kun yhtiö irtisanoi Muskin johdolla puolet työntekijöistään.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje