Nordea laskee ennustettaan Suomen talouskasvusta – Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Kiinan voimakkaat koronatoimet heikentävät maailmantalouden kasvunäkymiä

Nordea on laskenut arviotaan Suomen tämän vuoden talouskasvusta 3 prosentista 2 prosenttiin. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Nordea on laskenut arviotaan Suomen tämän vuoden talouskasvusta 3 prosentista 2 prosenttiin. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Nordea laskee ennusteitaan Suomen talouskasvusta Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen ja Kiinan koronatoimien seurauksena.

Pankin mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 2 prosenttia ja ensi vuonna 1,5 prosenttia.

Tammikuussa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Nordea arvioi Suomen tämän vuoden talouskasvuksi 3 prosenttia. Ensi vuodelle Nordea arvioi tuolloin 2 prosentin kasvua.

Nordean mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Kiinan voimakkaat koronatoimet heikentävät molemmat maailmantalouden kasvunäkymiä ja kiihdyttävät jo ennestään korkeaa inflaatiota. Keskuspankit ovat jo aloittaneet rahapolitiikan kiristämisen, ja korkojen odotetaan nousevan edelleen.

–  Kasvunäkymät joutuvat testiin, kun kasvanut epävarmuus, kotitalouksien hupeneva ostovoima ja nousevat rahoituskustannukset heikentävät maailmantalouden näkymiä, Nordea kirjoittaa tiedotteessaan.

Yhdysvaltain inflaatiokierre huolettaa

Helpotusta inflaatiopaineisiin ei ole Nordean mukaan aivan heti luvassa, sillä energian ja ruuan hinnat pysyvät todennäköisesti korkeina aiemmin odotettua pidempään.

–  Yksi maailmantalouden suurimmista riskeistä liittyy edelleen siihen, saako USA:n keskuspankki maassa vallitsevan voimakkaan ja laajan inflaatiokierteen hallitusti kontrolliin, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu sanoo tiedotteessa.

Suomen taloutta rassaavat Nordean mukaan tänä vuonna kuluttajien ostovoiman heikkenemisen ja yleisen epävarmuuden ohella myös Venäjän viennin romahtaminen.

–  Suomen talous on kuitenkin melko hyvässä asemassa ottamaan lyöntisarjan vastaan, ja talouden kasvun odotetaankin jatkuvan tänä vuonna, joskin aiemmin ennustettua hitaampana, Nordeassa arvioidaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje