Öljynviejämaat supistavat öljyn tuotantoaan

Raakaöljyn hinta on pudonnut alle 100 dollariin tynnyriltä käytyään maaliskuussa lähes 140 dollarissa. LEHTIKUVA / AFP
Raakaöljyn hinta on pudonnut alle 100 dollariin tynnyriltä käytyään maaliskuussa lähes 140 dollarissa. LEHTIKUVA / AFP

Öljynviejämaiden järjestö Opec ja muut johtavat öljynviejät supistavat öljyn tuotantoaan maltillisesti 100  000 tynnyrillä päivässä lokakuusta alkaen. Laajennettu Opec+ perustelee Saudi-Arabian ja Venäjän johdolla päätöstä raakaöljyn hinnan laskulla.

Raakaöljyn hinta on pudonnut alle 100 dollariin tynnyriltä käytyään maaliskuussa lähes 140 dollarissa Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Hinnan laskun taustalla ovat pelot taantumasta Euroopassa ja Yhdysvalloissa.

Opec+ ärsyttää analyytikkojen mukaan päätöksellään Yhdysvaltoja, joka on painostanut öljyn viejiä lisäämään tuotantoaan öljyn hinnan alentamiseksi. Öljyn hinnan nousu on merkittävä syy Yhdysvalloissa laukkaavaan inflaatioon.

Järjestö suostui viime kuussa nostamaan hieman tuotantoaan, kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vieraili Saudi-Arabiassa, mutta nyt Opec+ peruutti takaisin.

Ruotsalaisen SEB:n pää analyytikko Bjarne Schieldrop arvioi, että kyse on selvästä viestistä öljynviejiltä. Hänen mukaansa Opec+ ei anna öljyn hinnan laskea, ja järjestö leikkaa tuotantoaan edelleen jos on tarpeen.

Raakaöljyn hinta kääntyi nousuun

Pohjanmeren viitelaadun Brentin hinta oli maanantaina illanpuhteessa 95,77 dollaria ja Yhdysvaltain viitelaadun West Texas Intermediaten 89,35 dollaria tynnyriltä. Molempien laatujen hinnat olivat noin 2,5 prosentin nousussa.

Historiallisesti katsoen nämäkin hinnat ovat erittäin korkeita. Brent maksoi huhtikuussa 2020 hieman päälle 20 dollaria tynnyriltä. Ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan Brentin hinta oli viime vuoden joulukuussa 65 dollarin tasolla.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje