Porsche listataan pörssiin ennen vuoden loppua

Porschen osakeanti on määrä järjestää syyskuun ja lokakuun vaihteessa. LEHTIKUVA / Milla Takala
Porschen osakeanti on määrä järjestää syyskuun ja lokakuun vaihteessa. LEHTIKUVA / Milla Takala

Saksalainen autojätti Volkswagen ilmoitti maanantaina listaavansa urheiluautovalmistaja Porschen pörssiin ennen vuodenvaihdetta. Volkswagenin mukaan osakeanti on määrä järjestää syyskuun ja lokakuun vaihteessa.

Listautumisen jälkeen Volkswagenin osakkaille on määrä jakaa puolet annin tuotosta. Volkswagen kertoi alun perin aikeistaan viedä Porsche Frankfurtin pörssiin 24. helmikuuta, eli samana päivänä kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan.

Porschen pörssiarvon odotetaan nousevan 60–85 miljardiin euroon.

Volkswagenin toimitusjohtaja Oliver Blumen mukaan kyseessä on historiallinen hetki Porschelle, joka saa suuremman itsenäisyyden ja josta voi tulla "maailman rikkain urheiluautovalmistaja".

Listautuminen tapahtuu tilanteessa, jossa pörssit ovat olleet Venäjän hyökkäyssodan takia myllerryksessä ja kurssit ovat kääntyneet laskuun. Porschen odotetaan siitä huolimatta edelleen kiinnostavan sijoittajia. Potentiaalisia sijoittajia ovat ainakin Qatarin valtion sijoitusrahasto ja luksustuoteyhtiö LVMH, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Porschen hallinta jää Volkswagenin pääomistajille Porsche-Piech -perheelle, joka pitää itsellään 25 prosentin ja yhden osakkeen omistuksen. Näin sille jää määrävähemmistö, jolla he voivat ohjata yhtiötä myös tulevaisuudessa. Sijoittajille tarjotaan osakkeita, joihin ei sisälly äänivaltaa.

Volkswagenille Porschen irrottaminen merkitsee rahaa, jolla yhtiö voi edistää siirtymää kohti sähköautoja. Volkswagen rakentaa parhaillaan akkutehtaita ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje