Rosatom pitää Fennovoiman irtisanomista laittomana ja ilmoittaa hakevansa korvauksia

Fennovoima ilmoitti maanantaina purkavansa sopimuksen Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalasta Rosatomin kanssa. Kuva työmaalta marraskuussa 2021. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
Fennovoima ilmoitti maanantaina purkavansa sopimuksen Pyhäjoen Hanhikiven ydinvoimalasta Rosatomin kanssa. Kuva työmaalta marraskuussa 2021. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Venäläinen ydinvoimayhtiö Rosatom pitää Fennovoiman sopimuksen irtisanomista laittomana. Rosatom ilmoittaa myöhään perjantai-iltana lähettämässään tiedotteessa, että se aikoo vaatia korvausta laittomasta irtisanomisesta. Rosatom sanoo samalla olevansa avoin keskustelemaan mahdollisista vaihtoehdoista hankkeen käynnistämiseksi uudelleen.

Fennovoima ilmoitti maanantaina, että se purkaa sopimuksen Rosatomin kanssa, koska hanke on viivästynyt pahasti ja Ukrainan sota on pahentanut hankkeen riskejä.

–  Suomalaisten kumppaneiden päätös Hanhikivi-1:n ydinvoimalaitoshankkeen lopettamisesta on poliittisesti motivoitunut eikä vastaa markkinatalouden periaatteita, Rosatom paheksuu tiedotteessaan.

Rosatom sanoo, että sillä on riittävät resurssit ja tarvittava organisatorinen joustavuus täyttää sopimusvelvoitteensa myös nykyisessä vaikeassa ympäristössä.

–  Ennen kaikkea olemme edelleen huolissamme ukrainalaisten kollegojemme, heidän perheidensä ja muiden läheisten turvallisuudesta ja toivomme rauhan pikaista paluuta, Rosatom vakuuttaa.

Hanhikiven voimalan paineastia piti alun perin valmistaa Ukrainassa, sodan keskelle joutuneessa Kramatorskissa. Rosatomin mukaan sen tytäryhtiö RAOS Project oli jo selvittänyt vaihtoehtoisia valmistuspaikkoja.

Rosatom muistuttaa, että sillä on menossa 15 ydinvoimalahanketta Venäjällä, Kiinassa, Intiassa, Bangladeshissa, Valko-Venäjällä ja Turkissa, jonne rakennetaan samantyyppistä reaktoria kuin Hanhikiveen oli tulossa.

–  Työt etenevät hyvin. Kiinassa ja Intiassa kuusi vastaavalla teknologialla varustettua reaktoria on tuottanut sähköä erittäin luotettavasti jo useiden vuosien ajan, Rosatom painottaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje