Seinäjoen Energia laskee hintoja, koska pahin on ohi tältä talvelta – Johtaja myöntää, että alennus on kilpailijoita pienempi, mutta niin oli hinnankorotuskin

Hinnanalennukset koskevat toistaiseksi voimassa olevia sähkönmyyntisopimuksia.  Arkistokuva
Hinnanalennukset koskevat toistaiseksi voimassa olevia sähkönmyyntisopimuksia. Arkistokuva
Kuva: Tomi Kosonen

Seinäjoen Energia Oy:n sähkönmyyntihinnat laskevat toukokuun alusta lähtien. Samalla sähkön väliaikainen arvonlisäveroalennus loppuu, mikä asiakkaiden kannattaa huomioida nykyistä ja tulevaa hintaa vertaillessaan.

Seinäjoen Energian sähköenergian myyntihinta on 1.5. alkaen 12,90 snt/kWh. 24 prosentin arvonlisäverokannan mukaan laskettuna pudotus on 2,40 snt/kWh. Prosentteina lasku on noin 15 prosenttia.

Jos huomioidaan se, että alv-kanta on nyt 10 prosenttia, pudotus on pienempi.

Seinäjoen Energian sähköenergiayksikön johtaja Kari Roos sanoo, että pahin sähkökriisi on tältä talvelta ohi ja sähkönhankintakustannukset ovat tulleet pahimmasta alaspäin.

– Tämän verran voimme hintaa nyt laskea. 15 prosenttia ei ole iso lasku verrattuna siihen, mitä jotkut kilpailijat ovat tehneet, mutta pitää muistaa, että emme nostaneet hintoja niin paljon kuin moni kilpailija. On eri asia antaa alennusta 15,3 sentistä kuin 20–30 sentistä.

Alennettua arvonlisäverokantaa sovellettiin sähkön myyntiin 1.12.2022 alkaen. Se oli valtion vastaus kansalaisten nopeasti nousseisiin sähkölaskuihin.

– Meille kyseessä on läpikulkuerä, mutta asiakkaille siitä oli varmasti apua, Roos sanoo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Omistavankin tuotannon hinta nousi

Hinnanlaskumahdollisuuden taustalla on paitsi talven selän taittuminen, myös polttoaineiden – kuten kivihiilen – hintojen laskeminen. Markkinoilla tapahtuvat heilahdukset eivät ole vaikutuksiltaan aina suoria, vaan joskus välillisiä.

– Meillä ei ole maakaasun kanssa mitään tekemistä, mutta sen hinnan aleneminen totta kai vaikuttaa sähkömarkkinoilla. Sähkön markkinahinta on tullut merkittävästi alaspäin siitä, mikä se joulukuussa oli.

Seinäjoen Energian ei kuitenkaan tarvinnut ostaa markkinasähköä kovin paljon edes pahimmassa tilanteessa.

– Oman tuotannon hinta nousi paljon, mutta ei niin paljon kuin markkinahinta. Joulukuussa monella puhtaasti sähkömarkkinan varassa olevalla myyjällä asiakashinnat pyörivät 60 sentissä. Me olemme hyvässä tilanteessa kun omistamme tuotannon, mutta totta kai kriisi vaikutti omistavankin tuotannon hintaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Insinööri ei lähde ennustamaan

Roos sanoo, että Seinäjoen Energian rooli on reagoida markkinoiden tilanteeseen ja saada järjestettyä asiakkaille sähköä kilpailukykyisellä hinnalla. Vuosi sitten kukaan ei osannut ennustaa, että tilanne äityisi niin pahaksi kuin syksyllä 2022 tapahtui. Tämän kokemuksen oppi on ainakin se, että Roos korostaa olevansa insinööri, ei ennustaja.

– Voi olla että hintataso vielä laskee, voi se noustakin, kukapa tietää.

Roos haluaa vielä muistuttaa siitä, että Seinäjoen Energia tarjoaa kuluttaja-asiakkaille vain toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia.

– Periaate on, että emme sido asiakkaita. Asiakas voi vaihtaa meiltä pois kahden viikon irtisanomisajalla ja toisaalta me ilmoitamme kuukautta aiemmin, kun nostamme tai laskemme hintaa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rivitaloasujalle vaikutus noin 10 euroa

Yleissähkön arvonlisäverollinen (24 %) hinta laskee 2,40 snt/kWh. Vaikutus kerros- taloasujalle on noin neljä euroa kuukaudelta, rivitaloasujalle vaikutus on noin 10 euroa.

Sähkölämmittäjälle tai sähköä yli 15 000 kWh vuodessa käyttävälle asiakkaalle, jolla on käytössään yösähkö-tuote, hinnanalennuksen vaikutus on noin 46 euroa kuukaudessa. Päiväenergian hinta alenee 1,30 snt/kWh ja yöenergian 5,20 snt/kWh.

Alennukset koskevat toistaiseksi voimassa olevia sähkönmyyntisopimuksia. Muutos koskee ainoastaan sähkön myyntihintaa, sähkön verkkopalvelumaksuihin muutoksilla ei ole vaikutusta.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 14.40

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje