Sodan nostamat jalostusmarginaalit pullistivat Nesteen tulosta

Nesteen uusiutuvien tuotteiden myyntikate nousi uuteen neljänneskohtaiseen ennätykseen. LEHTIKUVA / RONI LEHTI
Nesteen uusiutuvien tuotteiden myyntikate nousi uuteen neljänneskohtaiseen ennätykseen. LEHTIKUVA / RONI LEHTI
Jaa artikkeli

Öljy-yhtiö Nesteen vertailukelpoinen käyttökate nousi huhti-kesäkuussa 1 085 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 377 miljoonasta. Voimakkaan nousun taustalla olivat bensiinin ja dieselin jalostuksen poikkeuksellisen korkeat marginaalit, jotka ovat nousseet sodan seurauksena. Liikevaihto nousi yli seitsemään miljardiin euroon viime vuoden reilusta kolmesta miljardista.

–  Neste teki erinomaisen taloudellisen tuloksen poikkeuksellisissa markkinaolosuhteissa, sanoi vappuna työssä aloittanut toimitusjohtaja Matti Lehmus tiedotteessa.

Lehmus totesi, että kokonaisjalostusmarginaali oli keskimäärin 30 dollaria tynnyriltä. Kovaa lukua voitiin odottaa, sillä Neste antoi marginaalien noususta kesäkuussa positiivisen tulosvaroituksen jossa se ennakoi, että kokonaisjalostusmarginaali nousisi yli kaksinkertaiseksi ensimmäiseen neljännekseen verrattuna. Viime vuoden vastaavan jakson käyttökatetta painoi myös Porvoon jalostamon pitkä huoltotauko.

Uusiutuvissa tuotteissa vertailukelpoinen myyntikate nousi 865 dollariin tonnilta eli uuteen neljänneskohtaiseen ennätykseen. Myyntiä kertyi 808  000 tonnia, ja jätteiden ja tähteiden osuus raaka-ainesyötöstä nousi 96 prosenttiin, vaikka jäte- ja tähderaaka-aineiden markkinatilanne pysyi tiukkana.

Loppuvuotta leimaa epävarmuus, marginaalit laskussa

Neste sai vetoapua myös dollarin vahvistumisesta euroa vastaan. Vahvempi dollari kasvatti vertailukelpoista käyttökatetta 92 miljoonaa dollaria.

Loppuvuoden näkymistä Neste toteaa, että näkyvyys maailmantalouden kehitykseen on huono korkean inflaation, heikentyneiden talouskasvunäkymien ja lisääntyneen geopoliittisen epävarmuuden takia.

– Ukrainassa käytävä sota on vaikuttanut merkittävästi maailmanlaajuisiin energiamarkkinoihin ja energian hinnat ovat nousseet korkealle tasolle. Odotamme merkittävän epävakauden jatkuvan öljytuotteiden ja uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla, yhtiö ennakoi.

Neste odottaa, että öljytuotemarginaalit laskevat viime neljänneksen huipputasolta.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi

Kommentoidaksesi sinun tulee olla kirjautuneena Facebookiin

Jaa artikkeli

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje