TEM: Työllisyys kasvaa jatkossa hitaammin – 74 prosenttia saavutetaan vuonna 2024

Työttömien määrän arvioidaan TE-palveluissa kääntyvän ensi vuonna kasvuun. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Työttömien määrän arvioidaan TE-palveluissa kääntyvän ensi vuonna kasvuun. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Työllisyyden kasvu jatkuu lähivuosina, mutta hitaammin kuin viime aikoina on nähty, arvioi työ- ja elinkeinoministeriö lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteessaan. Ministeriö arvioi, että tänä ja ensi vuonna työllisyysaste asettuu 73,6 prosenttiin ja nousee 74 prosenttiin vuonna 2024.

Samalla työttömien määrä TE-palveluissa kääntyy ensi vuonna kasvuun.

Suomen työmarkkinoihin vaikuttaa ukrainalaisten sotapakolaisten integroituminen. Heidät aletaan laskea mukaan viralliseen työllisyys- ja työttömyysasteeseen ensi vuoden aikana. Työikäisiä ukrainalaisia on Suomessa tilapäisen suojelun piirissä noin 30  000 ja määrän ennakoidaan kasvavan. Osa heistä on jo nyt rekisteröitynyt työnhakijoiksi TE-palveluihin.

–  Ukrainalaisten pakolaisten tuoma lisä työvoimaan tulee tarpeeseen. Nyt työvoimapalvelu- ja koulutusjärjestelmämme joutuvat käytännön tehokkuustestiin välittäessään osaavaa työvoimaa työvoiman saatavuusongelmista kärsiville työnantajille, sanoi alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen tiedotteessa.

Erityisasiantuntija Minna Ylikännö totesi, että tässä vaiheessa on vielä vaikea arvioida, kuinka moni ukrainalainen jää Suomeen ja osaksi työvoimaa. Ennuste perustuu noin 5  000 ukrainalaiseen.

–  Maahamme mahtuisi kyllä vielä paljon enemmän työvoimaa ja työikäisiä, Ylikännö sanoi tiedotustilaisuudessa.

Työvoiman saatavuusongelmat voivat ennusteen mukaan jatkossa lieventyä hieman, mutta eivät ole poistumassa. Pientä lievitystä tulee vanhemmista ikäluokista, sillä yhä useampi 65–74 -vuotiaista tekee töitä. Määrän odotetaan kasvavan edelleen.

Korjattu klo https://9.30: Ukrainalaisten tuloa osaksi työvoimaa kommentoi erityisasiantuntija Minna Ylikännö, ei neuvotteleva virkamies Johanna Alatalo.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje