Tutkimus: Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomen kansantalouteen ovat lievästi negatiivisia

Vehnäpelto kärsi helteessä kuivuudesta Tuusulassa kesällä 2021. LEHTIKUVA / Jussi Nukari
Vehnäpelto kärsi helteessä kuivuudesta Tuusulassa kesällä 2021. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

Sopeutuminen ilmastonmuutokseen ennakolta kannattaa verrattuna tilanteeseen, jossa sopeutuminen tapahtuu vasta reagoimalla jo tapahtuneeseen muutokseen, ilmenee valtioneuvoston tilaamasta tutkimuksesta.

Jos ilmastonmuutoksen vaikutuksiin sopeudutaan ennakoivasti, kertyy vuoteen 2070 mennessä noin 5–8 miljardia euroa vähemmän tappioita kuin jos sopeutuminen tapahtuu myöhässä.

–  Ilmastonmuutoksen vaikutukset Suomen kansantalouteen ovat kaiken kaikkiaan lievästi negatiivisia ainakin vuoteen 2070 asti, mutta se ei ole syy olla tekemättä sopeutumistoimia, sanoo Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Adriaan Perrels tiedotteessa.

Perrels toimii valtioneuvoston tilaaman ilmastonmuutoksen kustannusarviointia koskevan tutkimushankkeen koordinaattorina.

Tutkimuksen mukaan Suomessa ilmastonmuutoksen suurimmat taloudelliset vaikutukset aiheutuvat toimintaolosuhteiden pysyvistä muutoksista eri toimialoille, kuten maa- ja metsätaloudelle ja matkailulle.

Toimintaolosuhteiden muutoksiin vaikuttaa pääasiassa keskimääräisten lämpötilojen nousu ja sademäärien pitkän aikavälin kasvu. Sen sijaan sään ääri-ilmiöt eivät lisää merkittävästi ilmastonmuutoksen kustannuksia Suomessa.

Hankkeen tuottama arvio vaikutuksista sisältää kuitenkin epävarmuuksia. Esimerkiksi vieraslajit, taudit ja tuholaiset voivat aiheuttaa merkittävästi tämänhetkistä arviota enemmän taloudellista haittaa Suomelle.

Metsä-Suomi kärsii ilmastonmuutoksesta muita voimakkaammin

Ilmastonmuutos vaikuttaa tutkimuksen mukaan joka puolella Suomea mutta eri tavoin. Vaikutusten suuruusluokkaan vaikuttavat muun muassa alueiden toimialarakenteet.

–  Vahvasti metsäsektoriin keskittyneet alueet voivat kärsiä ilmastonmuutoksesta muita voimakkaammin, arvioi Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin väitöskirjatutkija Susanna Kujala.

Hänen mukaansa alueen monipuolinen toimialarakenne auttaa sopeutumaan ilmastonmuutoksesta aiheutuneisiin menetyksiin.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje