Työllisten määrä kasvoi syyskuussa – työttömien määrä lähes ennallaan

Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli syyskuussa enemmän kuin vuosi sitten ja työttömien määrä pysyi lähes ennallaan. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto
Tilastokeskuksen mukaan työllisiä oli syyskuussa enemmän kuin vuosi sitten ja työttömien määrä pysyi lähes ennallaan. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

Työllisiä oli syyskuussa 86  000 enemmän kuin vuosi sitten, kertoo Tilastokeskus. Työllisyysasteen trendiluku oli 73,8 prosenttia.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan työllisyysaste on historiaa katsoen korkea.

–  Viimeksi se on ollut korkeampi 1990-luvun alussa ennen lamaa. Etenkin 55–64-vuotiaiden työllisyys on noussut, Kuoppamäki sanoo tiedotteessa.

Työttömien määrä pysyi lähes ennallaan. Heitä oli 189  000, mikä oli 2  000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste, eli työttömien osuus työvoimasta, laski hieman edellisvuoden syyskuusta ja oli nyt 6,7 prosenttia. Naisten työttömyysaste nousi hieman ja miesten työttömyysaste laski.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan työttömien työnhakijoiden määrä laski 32  400 henkilöllä. Syyskuussa ilmoitettiin uusia avoimia työpaikkoja 89  400. Kaikkiaan avoinna oli 171  500 työpaikkaa, mikä on 1  300 enemmän kuin vuosi sitten, ministeriö tiedotti.

Kuoppamäen mukaan tilanne on melko hyvä suhteessa talouden näkymiin, mutta työmarkkinat reagoivat suhdannekäänteisiin usein viiveellä.

–  Työttömyysasteen loiva nousu huhtikuun jälkeen ja avoimien paikkojen määrän kasvun pysähtyminen kertovat talouden vastatuulien näkyvän myös työmarkkinoilla. Toisaalta avoimia työpaikkoja on edelleen runsaasti, ja työvoimapula on edessä seuraavan nousukauden saapuessa, Kuoppamäki sanoo.

Pitkäaikaistyöttömien eli yhtäjaksoisesti vähintään vuoden työttömänä työnhakijana olleiden määrä väheni syyskuussa 19  500:lla vuodentakaisesta. Pitkäaikaistyöttömiä oli 89  900.

Työvoiman ulkopuolella olevien määrä laski 88  000:lla. Kuluvan vuoden syyskuussa heitä oli 1  316  000.

Työllisten määrä kasvoi myös vuoden kolmannella neljänneksellä

Heinä-syyskuussa työllisiä oli keskimäärin 2  638  000, mikä oli 57  000 enemmän kuin vuoden 2021 vastaavana ajankohtana. Työllisten määrä kasvoi eniten ammatillisen, tieteellisen ja tekninen toiminnan toimialalla.

Työllisten tekemien työtuntien määrä kasvoi vuoden kolmannella neljänneksellä 1,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje