USU: Ilmarisen toimitusjohtaja nostaisi Fortumin ja muiden valtionyhtiöiden hallituspalkkioita

Jouko Pölösen mukaan osa potentiaalisista hallitusjäsenistä vieroksuu paikkaa yhtiöissä, jossa valtiolla on suuri omistusosuus. LEHTIKUVA / JNU
Jouko Pölösen mukaan osa potentiaalisista hallitusjäsenistä vieroksuu paikkaa yhtiöissä, jossa valtiolla on suuri omistusosuus. LEHTIKUVA / JNU

Työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen katsoo, että Fortumin ja muiden valtionyhtiöiden hallituspalkkioita pitäisi nostaa. Pölönen sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa, että valtionyhtiöiden hallituspalkkiot saattavat olla moninkertaisesti pienemmät kuin vastaavan kokoluokan yhtiöissä sekä Suomessa että maailmalla.

Hallituspalkkioiden pitää olla linjassa tehtävään liittyvän vastuun ja työmäärän sekä yrityksen koon ja merkityksen kanssa, Pölönen sanoo.

–  Yhtiön hallituksella on iso vastuu, niin kuin esimerkiksi Fortumin yrityskaupoista nähdään. Silloin myös hallituspalkkioiden pitää olla linjassa siihen vastuuseen ja työmäärään sekä yrityksen kokoon ja merkitykseen nähden, Pölönen perustelee haastattelussa.

Pölösen mukaan osa potentiaalisista hallitusjäsenistä vieroksuu paikkaa sellaisen yhtiön hallituksessa, jossa valtiolla on suuri omistusosuus.

–  Jos palkkiotaso on lisäksi matala, se karsii ehdokkaita entisestään.

Ilmarinen on Fortumin toiseksi suurin omistaja valtion jälkeen, ja Pölönen on Fortumin osakkeenomistajien nimitystoimikunnan jäsen.

Pölönen pitää alkusyksystä solmittua Uniper-sopimusta tilanteeseen nähden hyvänä. Sopimuksessa Fortum myi suuriin talousvaikeuksiin ajautuneen saksalaisen tytäryhtiönsä Uniperin Saksan valtiolle 500  miljoonalla eurolla. Fortum oli ostanut Uniperin vuonna 2017 noin seitsemällä miljardilla eurolla.

Fortumin hallituksen puheenjohtajalle maksetaan 88  800 euroa vuodessa, rivijäsenelle 43  100 euroa. Esimerkiksi metsäjätti UPM:n hallituksessa puheenjohtaja saa 200  000 euroa, rivijäsen 115  000 euroa. Avokätisin palkitsija suomalaisista suuryhtiöistä on Nokia, joka maksaa puheenjohtajalle 440  000 euroa vuodessa ja rivijäsenelle 170  000 euroa.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje