Vaasan Sähkö laskee hintojaan huhtikuussa, mutta loppuvuodesta hinta voi taas nousta – Viimeisen vuosineljänneksen tappio oli 12 miljoonaa euroa

Vaasan Sähkö tiedottaa hinnanmuutoksista.
Vaasan Sähkö tiedottaa hinnanmuutoksista.
Kuva: Katja Lösönen

Vaasan Sähkö laskee hintojaan.

Hinnanalennus koskee perussähköä ja tuulisähköä, ja alempi hinta astuu voimaan 1.4. 2023. Uusi hinta on voimassa toisen kvartaalin ajan.

Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin kertoo, että hinnanalennuksen mahdollistavat rauhoittunut markkinatilanne ja Euroopan leuto talvi.

– Yksi iso riski etukäteen ajateltuna olivat Euroopan kaasuvarastojen riittävyys. Varastot on kuitenkin saatu täytettyä paljon paremmin kuin ajateltiin ja leudon talven myötä energiaa on kulunut paljon vähemmän kuin normaalitilanteessa, hän selvittää.

Asiakkaat ovat myös ansiokkaasti säästäneet sähköä, Damlin toteaa.

Sähkönkulutuksen väheneminen näkyi Vaasan sähköverkossa siirretyn energian historiallisen alhaisena tasona.

Vaasan Sähkön tarkistetut perussähkön kWh-hinnat ovat 12,88 snt/kWh (alv. 10 %) 1.4.–30.4. ja 14,52 snt/kWh (alv. 24 %) 1.5.–30.6.

Hinta koskee tuotetta perussähkö ja mittaustapaa yleissähkö. Tuotteen hinta muuttuu toukokuun alussa, kun sähköenergian arvonlisäveroprosentti palaa normaalitasolle (24 %).

Damlin toteaa, että sähkön hinta saattaa olla jälleen nousussa loppuvuodesta eli neljännen kvartaalin aikana.  

– Lopullinen hintakehitys riippuu siitä, miten kaasuvarastot täyttyvät kesän ja syksyn aikana Euroopassa, minkälainen talvi tulee ja kuinka paljon tuulee. Myös Ukrainan sodan kehittyminen vaikuttaa energiamarkkinaan.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kaksi vaikeaa vuotta

Konsernin viimeisen vuosineljänneksen tulosta Damlin luonnehtii "tosi heikoksi". Tappiota viimeisellä vuosineljänneksellä tuli 12 miljoonaa euroa.

– Konsernin liikevoittoprosentti kertoo kahdesta vaikeasta vuodesta sähkönmyynnin osalta. Sähkökauppa on ollut nyt kaksi vuotta peräkanaa tappiollista, summaa Damlin.

Tuotantopuolella epävarmuutta aiheuttivat Olkiluoto 3:n suunniteltua vähäisempi testituotanto sekä Vaskiluodon voimalaitoksen vaatimat korjaustoimenpiteet.

– Vaskiluodossa oli turbiinihaaveri, se toi haasteita ja vei aikaa.

Damlinin mukaan viime vuosi näytti yhtiölle, että heidän on pystyttävä tarjoamaan tuotteita, jotka pienentävät asiakkaiden riskiä vaihtelevassa markkinatilanteessa.

– Samalla meidän on saatava sähkön myynti tuottavaksi liiketoiminnaksi. Uskon, että työstämämme tuotevalikoima vastaa näihin haasteisiin, toteaa Damlin.

Edit 14.2. 2023 klo 13.50. Lisätty juttuun toimitusjohtaja Stefan Damlinin kommentit.

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje