Yllättäjä kohosi Suomen tulokärkeen perinteisten pelirikkaiden rinnalle – ja putosi pian joukosta

Verohallinto julkisti tänään verovuoden 2021 tuloverotiedot. LEHTIKUVA / Markku Ulander
Verohallinto julkisti tänään verovuoden 2021 tuloverotiedot. LEHTIKUVA / Markku Ulander

Suomen suurituloisimpien ja päättäjien sekä eri alojen vaikuttajien tienestejä tarkasteltiin taas keskiviikkona, kun verottaja julkisti vuoden 2021 verotiedot.

Verottajan luovuttamalla listalla Suomen hyvätuloisimpien kärkeen kiilasi yllätysnimi, vuonna 1983 syntynyt peliohjelmoija Juhapekka Piiroinen. Hän sai verotietojen mukaan ansio- ja pääomatuloa yhteensä jopa 133,7 miljoonaa euroa.

Keskiviikkona aamupäivällä asia mutkistui, kun Piiroinen kertoi medialle, että hänen jättitulonsa ovat virhe. Piiroinen kertoi STT:lle leikkineensä numeroilla ja tehneensä virheen ilmoittaessaan virtuaalivaluuttakaupoista saamiaan tuloja.

Hämeenlinnalainen peliohjelmoija Piiroinen kertoo jättäneensä verotuksestaan oikaisupyynnön keskiviikkona Verohallinnolle.

Verohallinnon viestintäjohtaja Kati Kalliomäki kommentoi aiemmin keskiviikkona STT:lle, ettei hänen tietojensa mukaan Piiroiselta ollut toistaiseksi tullut korjauspyyntöjä viime vuoden verotuksesta.

Varmaa on, että Suomen hyvätuloisten kärjessä on menneiltä "veropäiviltä" tutumpi nimi, peliyhtiö Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen 58,7 miljoonan euron verotettavilla tuloilla. Perinteistä pelialan menestyjistä suurituloisimpien listan kärkipuolella ovat myös ainakin Reworks-peliyhtiön toimitusjohtajana toiminut Ilkka Teppo ja Supercellillä rikastunut Mikko Kodisoja.

Tulokärki päivittyy sitä mukaa kun media etsii tietoja käsin. Tulokärjestä puuttuu nimiä, sillä Verohallinto on antanut mahdollisuuden tietojen piilottamiseen medialle toimitettavalta suurituloisten listalta.

Ministereistä painavin tilipussi pääministerillä

Nykyisistä ministereistä suurimmat tulot viime vuonna oli pääministeri Sanna Marinilla (sd.). Hänellä oli verotettavaa ansiotuloa 201  000 euroa eikä yhtään verotettavaa pääomatuloa. Tulot laskivat hieman toissa vuodesta, jolloin hän tienasi yhteensä 206  000 euroa.

Toiseksi eniten ministereistä tienasi oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.), 181  000 euroa. Näistä valtaosa oli ansiotuloja, verotettavia pääomatuloja hänelle kertyi 45 euroa.

Kolmanneksi eniten nykyministereistä tienasi viime vuonna liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.), yhteensä 168  000 euroa. Neljänneksi eniten tienanneella perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulla (sd.) oli lähes yhtä paljon tuloja, 167  000 euroa.

Eduskuntaan valittujen puolueiden puheenjohtajista tienasi eniten Liike Nytiä johtava liikemies Harry "Hjallis" Harkimo, jolla oli tuloja yhteensä 220  000 euroa. Näistä ansiotuloa oli 181  000 euroa ja pääomatuloja 39  000 euroa.

Toiseksi eniten puoluejohtajista tienasi Marin ja kolmanneksi eniten Henriksson.

Somen menestyjät tienasivat satojatuhansia

Sosiaalisen median vaikuttajien parhaiten läpilyöneet somettajat tienasivat julkistettujen verotietojen mukaan jälleen tuhteja tilipusseja. Some-kasvot saavat tyypillisesti tuloja mainostamalla erilaisia tuotteita ja palveluja esimerkiksi Instagramissa.

Esimerkiksi somen välityksellä toteutettavia fitness-valmennuksiaan markkinoiva Ilona Siekkinen ansaitsi noin 351  000 euroa. Summa oli puhtaasti ansiotuloja, pääomatuloja Siekkisellä ei ollut.

Monipuolisesti somettava ja mainostava Natalia Salmela kerrytti tuloja noin 193  000 euron verran. Salmela on puhunut julkisuudessa vaurastuneensa muun muassa asuntosijoittamisen avulla.

Missitaustaisen Sara Siepin tulot olivat puolestaan noin 161  000 euroa.

Kulttuurin konkarit erottuivat kuvaviihteen alalla

Näyttelijöiden tulokärjestä löytyy viime vuoden verotietojen perusteella jo pitkään alalla olleita konkareita.

Näyttelijä ja koomikko Jukka Puotila tienasi viime vuonna noin 327  000 euroa. Hänen tulonsa olivat kokonaan ansiotuloa.

Näyttelijä Martti Suosalon tulot olivat viime vuonna 262  000 euroa, joista ansiotuloa oli 253  000 euroa ja pääomatuloa 9  000 euroa. Vuonna 2021 hänet nähtiin esimerkiksi Syke-elokuvassa.

Naisnäyttelijöiden tulokärjessä oli Laura Birn, jonka tulot olivat viime vuonna noin 268  000 euroa. Myös hänen tulonsa olivat kokonaan ansiotuloa. Birn on näytellyt sekä kotimaisissa että ulkomaisissa tuotannoissa.

Tuotantoyhtiö Solar Filmsin omistaja, tuottaja Markus Selin tienasi julkistettujen verotietojen mukaan viime vuonna noin 220  000 euroa, joista ansiotuloa oli 202  000 euroa ja pääomatuloa 19  000 euroa.

Television puolella juontaja ja koomikko Jaakko Saariluoma keräsi viime vuonna 240  000 euron tulot. Niistä valtaosa, 236  000 euroa oli ansiotuloa. Pääomatuloa hän sai 4  000 euroa.

Juontaja ja tv-kasvo Maria Veitola tienasi viime vuonna 139  000 euroa, josta ansiotuloa oli 128  000 euroa ja pääomatuloa 11  000 euroa.

Televisiosta tuttu kiinteistömoguli ja yrittäjä Jethro Rostedt tienasi viime vuonna 111  000 euroa. Hän sai ansiotuloa 37  000 euroa ja pääomatuloa 75  000 euroa. Rostedtin tulot ovat pudonneet huomattavasti, sillä vuonna 2020 hänen tulonsa olivat lähes puoli miljoonaa euroa.

Urheilussa tahkottiin muun muassa nyrkkeilyllä

Urheilutähdistä muun muassa raskaansarjan ammattinyrkkeilijä Robert Helenius iski viime vuonna suurtulot: lähes 100  000 euroa verotettavaa ansiotuloa. Helenius voitti viime vuonna puolalaisen Adam Kownackin, mutta taipui hiljattain Deontay Wilderille raskaansarjan huippuottelussa New Yorkissa.

Suomalaisvalmentajista näkyvimpien tulot nousivat nekin satoihintuhansiin.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalosen verotettavat tulot vuonna 2021 olivat 300  000 euroa. Leijonat saavutti Jalosen komennossa MM-hopeaa 2021 ja tänä vuonna helmikuussa olympiakultaa ja toukokuussa maailmanmestaruuden.

Miesten jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva sai 260  000 euroa. Suomi pelasi viime vuonna hänen komennossaan ensimmäistä kertaa jalkapallon miesten arvoturnauksessa, mutta jäi EM-kilpailuissa alkulohkoon.

Viime vuonna päätyönään Ranskassa valmentaneen miesten koripallomaajoukkueen päävalmentaja Lassi Tuovin verotettavat tulot olivat 4  900 euroa. Hän toimi viime vuonna Susijengin apuvalmentajana.

Maastohiihdon puolella olympiavoittaja Iivo Niskasen verotettavat tulot vuonna 2021 olivat 47  000 euroa, Kerttu Niskasen 13  000 euroa ja Krista Pärmäkosken 74  000 euroa.

Iivo Niskanen voitti viime talvena Pekingin olympialaisissa 15 kilometrin perinteisen olympiakultaa, hopeaa pariviestissä Joni Mäen kanssa ja pronssia yhdistelmäkilpailussa.

Pärmäkoski ankkuroi Suomen viestijoukkueen MM-pronssille Oberstdorfissa 2021 ja nappasi Pekingissä pronssin kymmenellä kilometrillä. Kerttu Niskanen saavutti olympiahopeaa kymmenellä kilometrillä ja pronssin 30 kilometrillä, mutta hänen viime vuosi oli vaikea loukkaantumisen takia.

---

STT-työryhmä: Iiro-Matti Nieminen, Salla Salmela, Annukka Koskela, Markku Uhari

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mainos (sisältö jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilaa Ilkka-Pohjalaisen uutiskirje

Saat tuoreimmat uutiset ja puheenaiheet suoraan sähköpostiisi

Tilaa uutiskirje